Најновије

ХУТИ СЕ ОБРАТИЛИ ИРАНУ: Појачавају нападе на Американце

Јеменски, про-ирански побуњеници Хути траже више иранског оружја како би појачали нападе у Црвеном мору, показују амерички обавештајни подаци.

Хути (Фото: Јутјуб)

Недавни обавештајни подаци које су прикупиле САД и друге западне земље указују на то да Хути траже још оружја од Техерана, што изазива забринутост да је ова милитантна група одлучна да настави нападе на бродове у Црвеном мору и да прети да изазове ширење сукоба на Блиском исток, преноси портал Политико.

Амерички званичници су најмање месец дана анализирали информације о планирању Хута за интензивирање нападе, укључујуци покушаје да набаве додатно оружје потребно за лансирање ракетних пројектила на теретне бродове.

Обавештајни подаци такође указују да би ова јеменска група могла да покуша да нападне западне снаге стациониране у региону. Међутим, није јасно да ли су недавни удари САД на положаје Хута у Јемену променили планове ове побуњеничке групе о извођењу оваквих напада.

Председник САД Џозеф Бајден признао је да напади које предводе САД против ове јеменске групе нису успели да зауставе нападе на комерцијалне бродове. Он је обецао да це САД наставити са ударима на локације Хута у Јемену како би се уништила војна способност побуњеника и "сломила њихова воља".

Америчке морнаричке фоке пресреле су овог месеца једну пошиљку оружја која је била намењена Хутима.
У тој акцији је заплењен мали чамац који је превозио компоненте за крстареће и балистичке пројектила иранске производње.

Међутим, ова мисија је имала високу цену јер су два припадника јединице морнаричких фока нестала док су покушавали да се укрцају на чамац.

Њихов нестанак је пријављен 11. јануара у близини обале Сомалије, наводи се у саопштењу Централне команде америчке америчке војске објављеном раније на платформи Икс (Твитер).

Америчка војска је у недељу обуставила потрагу за за двојицом несталих припадника јединице морнаричких фока и прогласила их страдалима у акцији, пренео је раније Ројтерс.

О нападу Чечена на руску војску у Мелитопољу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube