Најновије

ЦРВЕНО МОРЕ СВЕ КРВАВИЈЕ: Хути напали - Амери одговорили

Хути су напали амерички брод, а САД су убрзо узвратили. Рат две државе је у току... без икакве сумње.

Јеменски побуњеници Хути саопштили су да су њихове поморске снаге извеле операцију против америчког контејнерског брода у Аденском заливу, неколико сати након испаљивања ракетног пројектила на разарач "Гравели" америчке ратне морнарице.

Контејнерским бродом КОИ, који плови под заставом Либерије, управља компанија Oceanik Services са седиштем у Великој Британији.

У флоти ове компаније је и нафтни танкер "Марлин Луанда", који је оштећен у ракетном нападу Хута.

Британска компанија за поморско обезбеђење Амбреи саопштила је да је трговачки брод пријавио експлозију на десном боку након поготка ракетом током пловидбе на 69 наутичких миља југозападно од Адена у Јемену.

Проирански побуњеници Хути, који контролишу велике делове Јемена, покренули су од 19. новембра таласе напада дроновима и ракетама на комерцијалне бродове у Црвеном мору, као одговор на операције израелске војске у Појасу Газе.

Војна кампања Хута је пореметила комерцијални међународни поморски саобраћај због чега су многе компаније обуставиле транзит кроз Црвено море.

Одговор САД-а нападом на Хуте

Америчке снаге гађале су копнену контролну станицу за дронове Хута на северу Јемена, саопштила је Централна команда САД.

У ударима је уништена контролна станица, као и 10 дронова, наводи се у саопштењу.

Амерички удари су изведени због претње коју су "представљали трговачким и бродовима америчке морнарице у региону", додаје се у саопштењу.

Претходно је Централна команда САД објавила да је амерички ратни брод оборио три беспилотне летелице и једну противбродску балистичку ракету, испаљене са територије Јемена коју контролишу Хути.

Ракета је испаљена ка Аденском заливу око 20.30 по локалном времену, а 40 минута касније, амерички брод "Карни" оборио је три беспилотне летелице иранске производње у близини.

Прочитајте ОВДЕ више о стању на фронту у Украјини

Извор: РТС / Ројтерс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube