Најновије

ВЕЛИКИ ПРЕДЛОГ ХАМАСА: Три фазе примирја - да ли смо близу краја рата!?

Крај рата на хоризонту...!?

Хамас је предложио план о прекиду ватре који би утишао оружје у Гази на четири и по месеца, током којих би сви таоци били ослобођени, Израел би повукао своје трупе из енклаве и био би постигнут споразум о окончању рата.

Предлог милитантне групе је одговор на понуду коју су прошле недеље послали катарски и египатски посредници и коју су одобрили Израел и Сједињене Државе.

Реч је о три фазе три фазе примирја у трајању од по 45 дана.

Хамас би пустио преостале израелске таоце заробљене 7. октобра за Палестинце у израелским затворима. Почела би обнова Газе, израелске снаге би се потпуно повукле, а тела и посмртни остаци би били размењени.

Извор близак преговорима рекао је да Хамасов контрапредлог не захтева гаранцију трајног прекида ватре на самом почетку, али да би крај рата морао да буде договорен током примирја пре него што се последњи таоци ослободе.

Према документу, током прве 45-дневне фазе, све израелске жене таоци, мушкарци млађи од 19 година и старији и болесни биће пуштени, у замену зa палестинскe женe и деци у израелским затворима. Израел би такође повукао трупе из насељених подручја.

Спровођење друге фазе не би почело све док стране не закључе "индиректне разговоре о захтевима потребним за окончање међусобних војних операција и повратак у потпуно смирење".

Друга фаза би укључивала ослобађање преосталих мушких талаца и "повлачење израелских снага из свих области појаса Газе".

Тела и посмртни остаци били би размењени током треће фазе. Примирје би такође повећало прилив хране и друге помоћи цивилима у Гази, који се суочавају са глађу и великом несташицом основних залиха.

Прочитајте ОВДЕ о борбама у Авдејевки 

Извор: РТС / Ројтерс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube