Најновије

УГЛЕДНИ АМЕРИЧКИ ЛИСТ: НАТО ће се распасти, питање је колико брзо и у којем тајмингу

Земље Европске уније не могу више да се ослањају на САД и НАТО за безбедност, па ће резултати америчких председничких избора одредити само брзину распада Северноатлантске алијансе, пише Метју Карничиг за амерички Политико.

НАТО (Фото: НАТО)

„У овој фази, готово је ирелевантно да ли ће [бивши председник Доналд Трамп] поново победити на изборима у САД. Европа је остала сама.

Једино право питање које ће ови избори одлучити за безбедност Европе је тајминг распада НАТО-а“, објашњава он.

Према речима аутора, администрација америчког председника Џозефа Бајдена би оспорила ову тезу и рекла да ће, ако победи актуелни амерички лидер, „НАТО бити сигуран као и раније“.

Међутим, Карничниг се пита колико ће ово још трајати. Трампову анти-НАТО линију можда ће наставити и његов наследник, а Европа не може да игнорише овај ризик, сматра новинар.

С тим у вези, он истиче да је за европске земље постало веома ризично да рачунају на Америку, па ће сада бити принуђене да почну да припремају „план Б“.

Међутим, они су то питање ставили по страни због лажног осећаја сигурности након што је Бајден дошао на власт и и даље су „у фази беса и порицања“, рекао је Карничниг.

Јуче је Трамп рекао да би земље партнери САД у НАТО-у требало да повећају удео помоћи Украјини или ће Вашингтон своје интересе ставити на прво место. Својом заслугом је назвао и јачање алијансе последњих година.

Дан раније, 11. фебруара, бивши председник САД је дао резонантну изјаву током предизборног митинга у Јужној Каролини. Он је напоменуо да ће охрабрити Русију да нападне земље чланице НАТО-а ако не испуне своје финансијске обавезе према том војно-политичком блоку.

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борел на ово је одговорио да НАТО не треба да зависи од расположења политичара.

Он је такође додао да не намерава да настави да коментарише „било какву глупу идеју“ која је настала током предизборне кампање у САД.

Изјаву бившег лидера САД прокоментарисао је и генерални секретар војног блока Јенс Столтенберг. Он је нагласио да свака сугестија да савезници из НАТО-а неће штитити једни друге подрива безбедност целе Северноатлантске алијансе, укључујући безбедност САД, и доводи европске војнике у опасност.

Да ли је Путин спреман на компромис по питању Украјине, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube