Најновије

ИСТЕРАЛИ АМЕРИЧКУ ВОЈСКУ ИЗ ЗЕМЉЕ: Понизили државну и војну делегацију из Вашингтона

Власти Нигера су објавиле да раскидају војни споразум са САД, према којем је америчка војска била у земљи ради борбе против тероризма.

Фото: US Army

Своју одлуку хунта је образложила кршењем дипломатских протокола од стране Вашингтона.

Војска на власти у Нигеру је раскинула споразум са САД, који дозвољава америчком контингенту да остане у земљи, преноси Ројтерс позивајући се на представника прелазне владе Нигера Амадуа Абдрамана. Одлука ступа на снагу одмах.

Нигерска хунта је ову одлуку донела након посете америчких званичника тој земљи. Делегацију су предводили помоћница државног секретара за афричка питања Моли Фи и генерал Мајкл Ленгли, командант команде америчке америчке војске у Африци.

Абдраман је објаснио да америчка делегација није испоштовала дипломатски протокол, а Нигер није обавештен о саставу делегације, датуму њеног доласка и дневном реду. Он је додао да је разговор био о текућим трансформацијама у сектору одбране Нигера и војној сарадњи две земље.

У Нигеру је прошле године било око 1.100 америчких војника, наводи Ројтерс. Америчка војска је управљала двема базама, укључујући базу дронова. Налази се у близини града Агадеза у централном Нигеру и њена вредност је више од 100 милиона долара.

Географска локација Нигера, релативна војна снага и спремност да ради са западним земљама помогли су да постане кључни амерички противтерористички партнер, писао је часопис Форин Полиси 2017.

Нигер је важан центар из којег САД спроводе извиђачке и осматрачке летове у региону, пише Си-Ен-Ен. Они омогућавају војсци да надгледа насилне екстремистичке активности у жариштима као што су суседни Мали и Буркина Фасо.

Пуч у Нигеру организовала је група војних официра у јулу 2023. године, уклонивши са власти изабраног председника Мохамеда Базума. Вођа побуњеника и бивши шеф председничке гарде Абдурахман Циани објаснио је акције војске жељом да се бори против корупције и сиромаштва. Сједињене Америчке Државе и Европска унија осудиле су пуч, а Економска заједница западноафричких држава (ЕКОВАС) запретила је хунти интервенцијом и захтевала обнову уставног поретка.

У јесен 2023. Француска је почела да повлачи своје трупе из Нигера, као што су нове власти земље раније захтевале. Процес је завршен до краја децембра.

О избијању глобалног сукоба прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube