Најновије

УКРАЈИНЦИМА ДОСТА СУКОБА: Кијев лови регруте по улицама

Рани налет патриотског жара довео је до тога да су регрутациони центри у Украјини били преплављени добровољцима. Две године касније, расположење је драматично спласнуло.

Са почетком Специјалне војне операције, и млади и стари Украјинци појурили су у регрутационе центре да се добровољно пријаве у војску. Интересовање је било толико да су многи остали нерегрутовани. Украјинска војска није имала ресурса ни опреме да прими све.

Тај рани налет патриотског жара је спласнуо после две године сукоба и непрегледне колоне мртвих или обогаљених. Песимизам о будућности сукоба такође је завладао, а све више људи поставља питање да ли је Украјина способна да победи московске снаге, пише "Политико".

Украјини недостаје муниције, а Кијеву је потребно више десетина хиљада нових војника која ће послати дуж 1000 километара дуге линије фронта како би се одупрли пролећној руској офанзиви.

Британски сервис Би-Би-Си недавно је пренео да је 650.000 Украјинаца способних за војску побегло из земље. Просечна старост украјинског војника је 43 године, а ротације нема. Они који су на фронт отишли на почетку сукоба и имали срећу да преживе, и данас су на терену.

Кијев има око 680.000 активног војног особља од ког је 200.000 на фронту. Москва има 1,2 милиона бораца, показују подаци Међународног института за стратешке студије.

Уз то, за разлику од украјинских власти које морају да лове војно способне мушкарце по улицама (украјинским снагама је према проценама Владимира Зеленског потребно 500.000 нових регрута), Русија нема проблем да мобилизује - ако буде потребно и ако до тога икада дође - 400.000 до 700.000 трупа.

Мобилизација је "политички врућ кромпир" који нико не жели у рукама. Зеленски не жели да преузме одговорност за мобилизацију и пребацује то питање министарствима, која пак проблем пребацују парламенту и тако у круг.

Оно што додатно закопава покушаје Кијева да намами људе на фронт је и константна жалопољка званичника о недостатку новца, оружја и муниције.

"Имате официре који на телевизији причају да ће, ако не добијемо више новца и муниције из Сједињених Држава и Европе, сви на фронту погинути за неколико недеља, јер Руси производе много дронова и имају више граната", рекао је опозициони политичар Микола Књажицки. То не помаже, додао је он.

Један млади Украјинац који у Лалвову бежи од војне полиције и регрутера и који се у разговору за "Политико" представио као Артем, каже и да њему и његовим пријатељима који се такође крију од мобилизације, смета и чињеница да нема рока за војну службу.

"Млад сам и желим да живим... Имам пријатеље који су се пријавили на почетку рата и и даље се боре. То је карта у једном правцу", објаснио је он.

Да би се извршила ротација, потребно је најпре прикупити "добровољце" а потом их и обучити. А за све то је потребно време, новац и спремност Украјинаца. А тога нема.

Саветник Зеленског, Михаил Подољак покушао је у разговору за "Политико" да оправда често врло насилну регрутацију у Украјини, рекавши да је то цена за "независност".

Он је рекао и да би помогло ако Украјинци не би осећали да им Запад окреће леђа и нагласио да је "лако" Русији да регрутује људе јер се тамо не живи лепо и "људи живе неудобне животе и незапослени су и добијају добру плату да се боре", док су у Украјини "људи посвећени својим каријерама и добром животу".

Подољак је нагласио и да живимо у доба технолошког напретка и да људи не морају да се боре ако имају довољно прецизних оружја попут дронова, пројектила дугог домета, ометача сигнала.

Проблем је што Украјина нема такво хај-тек оружје, а нема ни "обично" оружје нити људство да се супротстави надмоћнијој Русији, закључује "Политико".

КРВАВИ НАПАД У МОСКВИ: Каква је веза Украјине, САД и исламских терориста

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube