Најновије

РУСИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Шојгу се огласио о новој мобилизацији и тампон зони у Украјини

Русија не мора да најављује још један талас мобилизације да би ојачала своје војне редове, чак и ако одлучи да успостави тампон зону на територијама које контролише Кијев како би спречила Украјину да напада цивиле, рекао је министар одбране Сергеј Шојгу.

Руски председник Владимир Путин сугерисао је раније овог месеца да би Москва могла да буде приморана да створи "санитарни кордон" у Украјини, како би осигурала безбедност руских региона који се често суочавају са смртоносним и неселективним нападима кијевске артиљерије и дронова.
На питање да ли ће бити потребна нова мобилизација да би се испунио такав циљ, Шојгу је ту сугестију одбацио као "потпуну глупост".

Москва је извршила делимични војни позив у септембру 2022. Шојгу је тада објаснио да су потребне додатне трупе за "стабилизацију ситуације, заштиту нових територија" и држање линије фронта, која се протезала више од 1.000 километара. Од тада, руски званичници су у више наврата одбацивали тврдње о новој мобилизацији, подстакнуте све агресивнијом регрутацијом у Украјини.

Руске власти су уместо тога покренуле велику кампању регрутовања, подстичући људе да се пријаве, а само 2023. око 490.000 људи потписало је споразуме са војском или се придружило добровољачким јединицама. Председник Путин је у децембру рекао да се око 1.500 људи свакодневно добровољно придружи војсци широм земље.- Сви планови регрутације за војску и морнарицу ове године су испуњени - рекао је Шојгу у децембру, додајући да укупан број руских оружаних снага износи 1,15 милиона војника. Величина војске земље ће се повећати на 1,5 милиона 2024. године, што ће укључивати до 745.000 војника по уговору.

У међувремену, власти у Кијеву траже различите начине да повећају број својих војних снага, усред извештаја о општој неспремности Украјинаца да се придруже борби против Русије и недостатку добровољаца.

У јануару су украјински медији известили да ће војно способним мушкарцима бити ускраћена здравствена заштита осим ако се не пријаве. У фебруару је украјински законодавац предложио да се онима који избегавају мобилизацију и њиховој деци забрани одлазак на универзитете у земљи. На украјинским друштвеним мрежама круже и бројни видео снимци на којима се види како војска лови и хвата "добровољце" по улицама.

Руска војска проценила је украјинске борбене губитке на преко 444.000 до краја фебруара. Раније истог месеца, украјински председник Владимир Зеленски изјавио је да је 31.000 украјинских војника убијено у акцији, одступајући од уобичајене политике Кијева да не извештава о жртвама. Западни медији су истакли да је цифра далеко нижа од америчких процена откривених у низу цурења информација из Пентагона прошле године.

ВЕЛЕОБРТ НАКОН МАСАКРА: Нешто се чудно дешава у Русији

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube