Најновије

ИРАН ПРЕТИ ИЗРАЕЛУ: Ако узвратите ударце, нападамо јаче

Иран је упозорио да ће одговорити јачом силом уколико Израел буде узвратио на ударе током викенда, за које је Техеран рекао да су одговор на израелски напад раније овог месеца на дипломатски комплекс те земље у сиријској престоници Дамаску.

Фото: Јутјуб

- Исламска Република Иран неће оклевати да користи своје право на самоодбрану када је то потребно - рекао је у саопштењу амбасадор и стални представник Ирана при УН, Амир Саеид Иравани.

Додао је да ако израелски режим поново почини било какву војну агресију, да ће одговор Ирана бити сигурно јачи. Иравани је рекао да су удари били одговор на израелски напад 1. априла на дипломатске објекте у Дамаску.

Иран наводи да је напад прекршио међународно право и довео до смрти седам иранских војних саветника, укључујући кључне команданте из Револуционарне гарде Ирана.

У саопштењу се такође критикује Савет безбедности УН-а због "неуспеха у одржавању међународног мира", и што је омогућио Израелу да "прекрши" успостављене међународне норме и "појача" регионалне тензије.

CNN, покушавајући да објасни контекст, подсећа да је Израел извео бројне ударе на мете подржане од стране Ирана у Сирији, често циљајући на оружане пошиљке наводно намењене Хезболаху, моћном иранском савезнику у Либану.

Израел није преузео одговорност за напад 1. априла који је уништио зграду иранског конзулата у престоници Дамаску, укључујући и убиство Мохамада Резу Захедија, високог команданта Револуционарне гарде.

Међутим, портпарол Израелских одбрамбених снага је рекао за CNN да њихова обавештајна служба показује да зграда није конзулат већ „војна зграда Кудс снага, прикривена као цивилна зграда“. Кудс јединице - специјализоване за шпијунажу и неконвенционално ратовање, подржавају Хамас, Хезболах, Хуте, шиитске милиције у Ираку, Авганистану…

Више о овоме прочитајте ОВДЕ.

Извор: медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube

Oops, an error occurred! Code: 202404292015417e98b5a7