Најновије

ЛАВРОВ СА ИРАНСКИМ КОЛЕГОМ: Огласило се Министарство спољних послова Русије

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров разговарао је телефоном о ситуацији на Блиском истоку са иранским колегом Хосеином Амиром Абдолахијаном који га је информисао о реципрочним мерама Ирана на напад Израела на ирански конзулат у Дамаску, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.

Разговор је одржан на иницијативу иранског министра.

„Фокус је био на ситуацији на Блиском истоку. Ирански министар спољних послова обавестио је свог руског колегу о мерама које је Техеран предузео као одговор на израелски ваздушни напад на конзулат Ирана у Дамаску 1 априла, у којем су погинули ирански званичници“, прецизира се у саопштењу Министарства.

Двојица министара истакли су да би нове опасне провокације могле довести до повећања напетости на Блиском истоку.

„Спречавање оваквих сценарија и отклањање њихових основних узрока требало би да буду предмет посебне приоритетне пажње Савета безбедности УН“, додаје се у саопштењу.
Такође се наводи да су током разговора потврђени ставови страна у корист хитног прекида ватре у Појасу Газе, решавања најхитнијих хуманитарних проблема и стварања стабилних услова за директне преговоре у складу са резолуцијама УН о дводржавном решењу за палестинско-израелски сукоб.

Ирански напад на Израел

Корпус Чувара Исламске револуције саопштио је у недељу увече да је покренуо напад на територију Израела као одговор на напад на ирански конзулат у Сирији почетком априла. У ноћашњем нападу је, према различитим изворима, учествовало од неколико десетина до стотина ракета и беспилотних летелица, укључујући дронове-самоубице „шахед“.

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да је њихова војска у стању приправности. Пентагон је рекао да ће подржавати Израел, а иранска мисија при УН назвала је то сукобом између Техерана и Тел Авива, позивајући Вашингтон да се „држи подаље“.

Израелске ваздухопловне снаге су 1. априла извеле напад на зграду иранског генералног конзулата у главном граду Сирије Дамаску.

Према наводима Корпуса Чувара Исламске револуције, у нападу је погинуло седам официра корпуса, укључујући два висока генерала-саветника:

Мухамед Реза Захеди, командант снага Кудса у Сирији и Либану, и његов заменик – бригадни генерал Мухамед Хади Хаџи Рахими. Техеран је истакао да задржава право да одговори.

КРЕЋЕ ПОТПУНИ РАСПАД КИЈЕВА И ЦЕЛЕ УКРАЈИНЕ: Почињу велике припреме за признање пораза

Извор: Рт.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube

Oops, an error occurred! Code: 20240429205858a27d31eb