Најновије

ХОЋЕ ЛИ ЗЕЛЕНСКИ ДОЧЕКАТИ? САД шаљу Украјини "патриоте", стижу за неколико месеци, или година

Са друге стране, саветник за националну безбедност Џејк Саливан рекао је да САД нису спремне да поткопају своју безбедност и пошаљу "патриоте" Украјини.

САД ће послати још "патриот" пројектила Украјини и потрошиће шест милијарди долара за јачање домаће производње оружја за подршку Кијеву, пошто администрација Џозефа Бајдена почиње да дели средства која је Конгрес одобрио раније ове недеље.

Министар одбране Лојд Остин, СиКју Браун, шеф Здруженог генералштаба, саопштили су да ће додатни пакет од шест милијарди долара обезбедити војну помоћ од америчких одбрамбених компанија, што значи да ће бити потребно више времена да стигне до Украјине, али би требало да ојача њену одбрану на дуже, објашњава "Фајненшел тајмс".

Другим речима, пошто нови пакет "представља почетак процеса уговарања" са америчком одбрамбеном индустријом, могли би да прођу месеци или чак године да пресретачи стигну до Украјине пошто не долазе из постојећих залиха Пентагона.

Пакет од шест милијарди долара ће укључивати муницију за системе противваздушне одбране, укључујући "патриоте", и за ракетни систем високе покретљивости, познат као ХИМАРС, као и радаре и дронове, саопштио је Пентагон.

Ово саопштење уследило је два дана након што је председник Бајден потписао закон о пакету иностране помоћи вредан 95 милијарди долара који укључује 61 милијарду долара Украјини.

Убрзо након што је закон усвојен у среду, Пентагон је такође одобрио слање војне опреме и оружја у вредности од милијарду долара из својих залиха.

Са друге стране, саветник за националну безбедност Џејк Саливан рекао је да САД нису спремне да поткопају своју безбедност и пошаљу "патриоте" Украјини.

"Амерички системи 'патриот' тренутно су распоређени широм света, укључујући и Блиски исток, како би заштитили америчке трупе", рекао је Саливан за Ем-Ес-Ен-Би-Си.

"Да можемо да откључамо још батерија 'патриот', послали бисмо их. Али ми испоручујемо пројектиле који иду у те батерије", рекао је он.

ПВО систем "патриот" производи амерички гигант "Рајтеон" и кошта више од милијарду долара. Састоји се од више јединица монтираних на камионе, укључујући погон, радар, антену, контролу ангажовања и друга возила за подршку, као и до осам лансера са пројектилима пресретачима.

САД су током година произвеле преко 1.100 лансера "патриот". Процењује се да имају стотине у активној служби и у складиштима, али су Украјини до сада послали само једну батерију. Немачка је донирала још две пуне батерије, док је Холандија послала два појединачна лансера.

"У међувремену, оно што ћемо урадити је да радимо са европским и партнерима у другим деловима света како бисмо их натерали да обезбеде додатне капацитете противваздушне одбране Украјини", додао је Саливан.

Поред Немачке и Холандије, друге европске земље које користе "патриот" системе укључују Пољску, Шпанију, Грчку и Румунију. Док је Берлин недавно обећао да ће Украјини испоручити још једну батерију "патриот", Варшава је раније ове недеље рекла да нема резервних система противваздушне одбране.

Шпанија је саопштила да може да обезбеди само "мали број" ракета пресретача "патриот" из својих залиха, али не и саме системе. Грчка је, такође, одолела спољном притиску, а премијер Киријакос Мицотакис је инсистирао да неће бити предузета никаква акција "која би чак и изблиза могла да угрози способност одвраћања наше земље или противваздушну одбрану".

КИНА ОДГОВОРИЛА БЛИНКЕНУ И АМЕРИЦИ! Пекинг показао зубе и поставио САД на место!

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube

Oops, an error occurred! Code: 20240509170644cb62591a