Најновије

НЕТАЊАХУ ОДБИО МИР: Победа близу!

Израел је на путу ка убедљивој победи над Хамасом, а рат ће бити готов за неколико месеци, оценио је тамошњи премијер Бенјамин Нетанјаху који је одбио је предлог Хамаса за прекид ватре у Гази.

Израелски лидер је Хамасове захтеве описао као "заблуде", али није искључио даље преговоре.

"На путу смо ка потпуној победи. Она је ту, надохват руке", рекао је Нетанјаху на конференцији за медије и додао да предвиђа да ће рат бити готов за неколико месеци, а не неколико година, преноси "Тајмс оф Израел".

Поновио је да су циљеви Израела у рату "уништење Хамаса, враћање талаца и стварање ситуације да Појас Газе више не буде претња по Израел".

Досадашње деловање израелске војске назвао је "достигнућем без преседана", посебно похваливши израелска постигнућа против Хамаса, те најавио да ће, након града Кан Јуниса, фокус војске бити на пограничном граду Рафа.

"Настављамо до краја. Нема другог решења осим потпуне победе", рекао је Нетанјаху и додао да је "дан после рата" заправо "дан после Хамаса".

Истакао је да је потребно наћи и решење за проблеме на граници Израела и Либана, одакле су десетине хиљада Израелаца побегле због гранатирања либанске милитантне групе Хезболах, као и то да Израел не може толерисати да има близу 100.000 евакуисаних у својој земљи и да његови непријатељи знају да ће се морати пронаћи решење, било дипломатско или војно.

Раније данас Хамас је предложио да до прекида непријатељстава дође у три фазе, свака у трајању од 45 дана, према нацрту документа у који је Ројтерс имао увид.

Према овом предлогу, Хамас пристаје на размену преосталих израелских талаца које је заробио 7. октобра, за Палестинце затворене у израелским затворима, очекује, обнову Појаса Газе, потпуно повлачење израелских снага, као и размену тела и посмртних остатака погинулих.

Враћање трогодишњег војног рока

Док премијер најављује скори тријумф над Хамасом, Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) се спремају за дуги рат у Појасу Газе и оспособљавање припадника војске за будуће изазове – планирају да повећају време служења војног рока за регруте и резервисте.

Планиране измене закона о службама безбедности и резервном саставу, које ће морати да одобре посланици Кнесета, укључују враћање обавезног служења војног рока у трајању од три године за све војно способне мушкарце, као што је било прописано до 2015, преноси "Тајмс оф Израел".

Тренутни прописи налажу да мушкарци у Израелу служе војни рок у трајању од 32 месеца, а жене две године.

Законске промене предвиђају и да војници у борбеним и другим специјалним операцијама такође проведу 36 месеци у војној служби, али планира се и подизање старосне границе за пензионисање припадника резервног састава на 40 година за војнике, 45 за официре и 49 година за друге припаднике ИДФ, попут возача.

У саопштењу ИДФ се наводи да је у плану да се повећа број дана које резервисти у континуитету служе у "оперативним активностима" са 25 на 40 дана.

За потребе ратовања у Појасу Газе ИДФ су активирале укупно 287.000 резервиста, иако су многи од њих до сада већ ослобођени дужности, што је уједно и највећи број активираних припадника резервног војног састава у историји Израела.

Прочитајте ОВДЕ о предлогу Хамаса за примирје

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА