Najnovije

MINISTAR ODBRANE VELIKE BRITANIJE: Besmisleno slati NATO trupe u Ukrajinu

Postavljanje britanskih ili drugih NATO "čizama" na teren u Ukrajini ne bi imalo smisla, ali postoje drugi načini da se pomogne Kijevu, izjavio je ministar odbrane Velike Britanije Grant Šaps.
Grant Šaps

Grant Šaps

Pojedini ukrajinski zvaničnici su predložili da se veterani iz zapadnih oružanih snaga pošalju kao "civilni instruktori" za obučavanje ukrajinskih vojnika, kako bi se u kratkom roku oformile nove brigade koje bi nadoknadile gubitke na bojnom polju.

"Ne želim da pređem tu liniju, koja bi dovela do slanja britanskih trupa na teren u Ukrajini. Ne smatram da ima smisla raditi tako nešto. Ali ono što mislim da je razumno jeste potencijalno približavanje obuke", izjavio je Šaps za britanski "Telegraf" i dodao:

"Postoje drugi modeli koje možemo razmotriti. Trenutno ne bih želeo da ulazim u detalje."

On je istakao da je Velika Britanija već obučila 65.000 ukrajinskih vojnika od 2014. godine, većinu njih od februara 2022, te da je posvećenost Londona Kijevu "čvrsta kao stena".

Šaps je priznao da je situacija severno od Harkova prilično teška za ukrajinsku vojsku i za to okrivio "civilizovani svet" koji ne obraća pažnju.

"Mislim da je svet samo skrenuo pogled", rekao je on i dodao da ipak smatra da je situacija popravljiva u ovom trenutku.

Prema njegovom mišljenju, druge "civilizovane" zemlje treba da slede primer Velike Britanije i da pošalju još više novca Kijevu, kako bi osigurale da Ukrajina ima svo oružje, obuku i opremu koja joj je potrebna da pobedi Rusiju.

Ranije ove nedelje, Šaps je za radio Tajms izjavio da London "ne vidi nikakav smisao" u ubeđivanju ili "podsticanju" Kijeva da prihvati bilo kakvo primirje i "da deo svoje teritorije" Moskvi.

Pročitajte OVDE više o susretu Đinpinga i Putina u Pekingu

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA