Najnovije

Eskobarov plan: Prvo ZSO, pa lobiranje za priznanje "Kosova"

Trebalo bi više insistirati na Zajednici srpskih opština, nego na posredovanju u dijalogu dve strane, rekao je izaslanik SAD za Zapadni Balkan

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar smatra da treba više insistirati na implementaciji Zajednice srpskih opština, a ne na formalnim sastancima predstavnika Beograda i Prištine.

Pogotovo jer je u nekim slučajevima, kako kaže, primetio da nema volje da se napravi taj korak.

"Trebalo bi više insistirati na implementaciji ZSO nego na posredovanju u dogovoru dve strane, jer u nekim slučajevima smo primetili nedostatak volje i na jednoj i na drugoj strani. Osnivanje ZSO je apsolutno ključno za tzv. Kosovo. To je najteže, zato je bilo važno da tzv. Kosovo da signal da ima volje da se pozabavi pitanjem srpske manjine na svojoj teritoriji", rekao je Eskobar u intervjuu za Centar za Evropu Atlantskog saveta.

On je rekao da bi prihvatanje evropskog predloga dalo Amerikancima mogućnost da lobiraju kod evropskih zemalja koje nisu priznale tzv. Kosovo, da to učine, ali da za to nemaju materijala.

"Iz američke perspektive, pošto je evropski put uključivao osnivanje ZSO, smatramo da bi prihvatanje evropskog predloga, kroz evropski proces, a to su dijalog i sporazum koji garantuje Evropska unija, dalo Americi priliku da lobira u evropskim zemljama, da kaže da je tzv. Kosovo uradilo sve što je Evropa tražila i da traže novo priznanje. Bez ovoga, nemamo mnogo materijala za rad", naveo je Eskobar.

Francuski general: Prodor ruskih snaga u Harkovskoj oblasti iznenađenje za sve

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA