Најновије

СУЂЕЊЕ ГЕНЕРАЛУ МЛАДИЋУ: Ми Срби смо генетски јачи и лепши од "потурица"!

ХАГ - Пуковник Лука Драгичевић је, током рата у БиХ, био помоћник команданта Сарајевско-романијског корпуса ВРС за морална, верска и политичка питања, а данас се појавио као сведок одбране на суђењу генералу Ратку Младићу и изјавио да су "Срби супериорнији од потурица".
Генерал Ратко Младић (Фото: ЈуТјуб)

Генерал Ратко Младић (Фото: ЈуТјуб)

Тадашњи командант ВРС, генерал Младић (71) оптужен је за геноцид над Муслиманима и Хрватима. Унакрсно испитујући сведока, тужилац Адам Вебер (Wебер) цитирао је у судници из документа, који је Драгичевић током рата упутио подређеним јединицама, да су Муслимани, односно "потурице генетски...инфериорни". Драгичевић је прокоментарисао да је то "по суштини све тако...из искуства животног", додајући да се "бавио биологијом...фитогенезом, етногенезом" и да стоји иза те тврдње. На тврдњу заступника оптужбе: "То је расизам, а ви сте расиста", сведок је узвратио: "Наравно да није".
Тужилац Вебер је, потом, из истог Драгичевићевог документа, навео и реченицу: "Ми (Срби) смо генетски јачи, бољи, лепши и паметнији" од "потурица".
"То је моје животно искуство и иза тога стојим", потврдио је сведок. Исти коментар дао је и након што га је тужилац Вебер питао верује ли заиста да су "Срби генетски лепши", уз опаску да је "ту било и пропаганде смишљене на подизање морала војника". У истој "инструкцији" потчињеним официрима за морал, Драгичевић је, како је цитирао тужилац, написао и да ће "добро одмерени ударац по носу приморати "потурице"€™ да поново промене веру". "Да, кажем да су врло често мењали веру и нацију и да врло лако могу измислити неку нову веру и нацију...Знао сам како треба водити борбу против њих да би била успешна", казао је на то сведок. Током испитивања, тужилац је доказивао и да су Милан Лукић и други виновници отмица и убистава муслиманских цивила у Сјеверину и Штрпцима, 1992-93, тада били припадници Вишеградске бригаде којом је у то време командовао Драгичевић. Сведок је, међутим, то негирао, прихватајући, међутим, да су се неки од добровољаца у оквиру бригаде међусобно називали "Осветницима" и "Гаравим сокаком". Тако су, по тужиоцу, себе називали и Лукићеви људи. Суочен са изјавом самог Лукића да је био припадник Вишеградске бригаде ВРС, сведок је одговорио: "Није и нисам видео, ни чуо да је учествовао у било којој борбеној активности бригаде. Није ни могао, јер није био припадник бригаде".
За отмице у Сјеверину и Штрпцима, Драгичевић је, како је тврдио, "сазнао из медија".
Хашки трибунал је Лукића правоснажно осудио на доживотни затвор због тешких злочина над вишеградским Муслиманима, укључујући и спаљивање 120 живих цивила у две куће. У Србији је био осуђен на 20 година затвора због отмице и убиства 16 сјеверинских Муслимана. Исказом следећег сведока одбране, суђење генералу Младићу биће настављено сутра. Оптужница га терети за геноцид у Сребреници; прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у седам општина имао размере геноцида; терорисање становништва Сарајева дуготрајим гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95. Извор: Бета

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА