Најновије

Хрватски стручњаци потврдили: Дешавају нам се климатске аномалије!

Изненадно погоршање времена, које су прогностичари оценили опасним и издали упозорење јавности, припада климатским аномалијама које ће се све чешће понављати на Балкану, сматрају стручњаци у Хрватској.
Олуја поново прети Фото: christianpost.com

Олуја поново прети Фото: christianpost.com

Карактеришу га локални пљускови, грмљавина, понегде и јаче невреме, које је већ захватило делове Хрватске - Истру и премешта се средином дана и послеподне на средишње и северозападне крајеве, а вечерас ће захватити Славонију. Оно ће условити ниже температуре од просека до среде, након чега можемо очекивати поступно смиривање времена и раст темепратура, али не стабилно време, рекла је прогностичарка хрватског Метеролошког завода  Наташа Стрелец-Маховић. - И ја сам се јутрос запитао које је годишње доба, а очекују нас све чудније промене", рекао је климатолог с Природословно-математичког факултета у Загребу Бранко Грисогоно. Aвгуст се очекује топлији од просека, али то не значи да можемо рећи да ће бити липо и сунчано, додала је Наташа Стрелец-Маховић и подсетила на јун, који је такође био топлији од просека, али је имао врућ почетак и снажне кишне епизоде. Имаћемо све чуднија збивања с климом јер смо дефинитивно ушли у загревање, а у топлијем окружењу могуће је очекивати динамичније процесе и веће разлике него у хладнијем, где су сви процеси успорени, објаснио је Бранко Грисогоно.
Прочитајте још: Стижу нам локални пљускови и пад температуре до 15 степени!
Нема никаве сумње да је реч о загревању и за тако нагле и брзе промене немамо примера у задњих педесет хиљада година. Ти су процеси пре били природни и умеренији,  што је знак да се не ради само о природним променама, рекао је Грисогоно. Извор: нет.хр

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА