Najnovije

Hrvatski stručnjaci potvrdili: Dešavaju nam se klimatske anomalije!

Iznenadno pogoršanje vremena, koje su prognostičari ocenili opasnim i izdali upozorenje javnosti, pripada klimatskim anomalijama koje će se sve češće ponavljati na Balkanu, smatraju stručnjaci u Hrvatskoj.
Oluja ponovo preti Foto: christianpost.com

Oluja ponovo preti Foto: christianpost.com

Karakterišu ga lokalni pljuskovi, grmljavina, ponegde i jače nevreme, koje je već zahvatilo delove Hrvatske - Istru i premešta se sredinom dana i poslepodne na središnje i severozapadne krajeve, a večeras će zahvatiti Slavoniju. Ono će usloviti niže temperature od proseka do srede, nakon čega možemo očekivati postupno smirivanje vremena i rast temepratura, ali ne stabilno vreme, rekla je prognostičarka hrvatskog Meterološkog zavoda  Nataša Strelec-Mahović. - I ja sam se jutros zapitao koje je godišnje doba, a očekuju nas sve čudnije promene", rekao je klimatolog s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu Branko Grisogono. Avgust se očekuje topliji od proseka, ali to ne znači da možemo reći da će biti lipo i sunčano, dodala je Nataša Strelec-Mahović i podsetila na jun, koji je takođe bio topliji od proseka, ali je imao vruć početak i snažne kišne epizode. Imaćemo sve čudnija zbivanja s klimom jer smo definitivno ušli u zagrevanje, a u toplijem okruženju moguće je očekivati dinamičnije procese i veće razlike nego u hladnijem, gde su svi procesi usporeni, objasnio je Branko Grisogono.
Pročitajte još: Stižu nam lokalni pljuskovi i pad temperature do 15 stepeni!
Nema nikave sumnje da je reč o zagrevanju i za tako nagle i brze promene nemamo primera u zadnjih pedeset hiljada godina. Ti su procesi pre bili prirodni i umereniji,  što je znak da se ne radi samo o prirodnim promenama, rekao je Grisogono. Izvor: net.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA