Најновије

ССП не признаје Косово

Парафираним документом о Споразуму о стабилизацји и придруживању Косово се не признаје као независна држава, нити се гарантује његова интеграција у ЕУ, пише дневник Зери, објављујући детаље споразума који указују на то.
Албанци незадовољни: ССП не признаје Косово као државу, фото: RT.com

Албанци незадовољни: ССП не признаје Косово као државу, фото: RT.com

У односу на докуменат који су раније потписали Србија, Црна Гора, Хрватска, Македонија и Албанија евидентно је да за српску покрајину Косово не стоје идентичне речи, наводи лист. Упоредивши документ, на пример Србије са ЕУ, када се ради о дијалогу тамо се наводи: "Овај дијалог ће допринети приближавању Србије са ЕУ и проналажењу форме за сарадњу између страна." Идентично пише када је ЕУ потписала докуменат и са осталим замљама бивше Југославије док са Косовом текст гласи: "Овај дијалог ће допринети да Косово партиципира у међународној демократској заједници." Реч "приближавање" је замењена речју "партиципација", а када би било као са другим државама, требало је да у документу стоји: "Косово ће се интегрисати у међународне демократске заједнице и постепено ће се приближити Европској унији", наводи лист. Још једна тачка у документу говори да КиМ није у рангу осталих држава: "напредовање Косова у европској перспективи у складу са регионалном перспективом". Како тврди лист, текст би требало да гласи: "Напредак Косова у европској интеграцији, ослањајући се на заслуге и посвећеност Косова." Једна друга тачка која говори о српској покрајини Косову гласи: "Регионална сарадња и напредак у суседним односима." Међутим, формулација за ову ставку требало је да гласи: "Уска и ефективна сарадња у учлањењу Косова у регионалне организације и редовне консултације", закључује "Зери".
Прочитајте:Брисел: Косово напредује ка ЕУ, нарочито у сфери визне либерализације!ДСС: Нека се Влада изјасни о захтеву Немачке да Косово добије место у УНЕУ опет понижава Србију – Косово на конференцији у Паризу!
Извор: Тањуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА