Најновије

Срби све више напуштају Космет...

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - За четири дана четири инцидента догодила су се у северној Косовској Митровици, полиција није на трагу осумњиченима, а житељи живе у страху, иако је у самом граду на дужности око 140 полицајаца из редова Косовске полиције, а даноноћно патролирају и џипови Еулекса, пише Политика.
Грачаница (Фото: Задужбине Немањића)

Грачаница (Фото: Задужбине Немањића)

У суботу ујутру, у строгом центру града, у Улици Лоле Рибара, испред златаре из које су средином маја пљачкаши однели накит у вредности од 90.000 евра, пронађена је неексплодирана ручна бомба која је неутралисана контролисаном експлозијом Косовске полиције. Био је пијачни дан, у близини има стамбених зграда, кафића и продавница, у близини је и хотел, али, срећом, све је прошло без последица. Само два дана раније, у четвртак, нешто пре 23 сата, у Улици Филипа Вишњића изгорело је возило марке „фијат стило” радника Притворске јединице у Косовској Митровици, а од експлозије пожаром је захваћен и аутомобил „фолксваген поло”, који је само оштећен, захваљујући брзој интервенцији ватрогасаца и припадника Косовске полиције, који су констатовали да је пожар подметнут. Пре тога, у строгом центру Митровице, у Шумадијској улици, у ваздух су дигнута два аутомобила – „крајслер” и „мерцедес”. Власници ових возила су Срби, један је из Косовске Митровице, док је радник затвора из Липљана. Када је реч о власнику златаре, и он је Митровчанин, међутим, у полицији тврде да „ниједан случај нема везе с другим”. Житељи северне Митровице су уплашени, узнемирени, а мада су већ навикли на бомбе, тенкове, пожаре и детонације, све ово поново их баца у безнађе и депресију. Градоначелник северне Косовске Митровице Горан Ракић апеловао је на Међународну заједницу да се максимално ангажује како би се превазишли безбедоносни проблеми и обезбедили услови за миран и сигуран живот свих грађана. „Бојим се да би овакви и слични инциденти поново могли постати свакодневица, што би изазвало додатни страх и узнемиреност код српског становништва и обесмислило све активности у циљу позивања и охрабривања интерно расељених лица за повратак у Покрајину”, навео је Ракић у саопштењу. Многи од оних с којима смо разговарали неће под именом и презименом у новине. Један од Митровчана, који је рођен у овом граду и који је „за послератних 15 година навикао да је чешће будан, него што спава”, за „Политику” каже: – Ово је постало неиздрживо, не прође дан а да се нешто не догоди. Ево, од почетка недеље до сада, пожари, бомбе, а поред тога што стрепимо да ће екстремни Албанци поново нагрнути на Митровицу, сада стрепимо и од ових који се овде, изгледа, обрачунавају. Забринут сам, посебно због чињенице, уколико је тачна, да се Срби исељавају из Митровице – говори један од Митровчана, док седимо у прометном кафићу у центру града.
Прочитајте још: Стојановић: Криза на Косову већа него што се мислило!
И док Срби и грађани осталих националности у северној Митровици страхују, Бесим Хоти, заменик директора Косовске полиције региона Митровица – Север, за „Политику” каже да „ови инциденти немају ни политички ни међуетнички мотив, већ да су искључиво у питању криминални мотиви”. – То су лични обрачуни појединаца и немају везе с друштвом и ситуацијом уопште. Истражне јединице су на терену, а у помоћ ћемо позвати и полицију Еулекса, а молимо и грађане да нас обавесте уколико имају било каквих сазнања. У првом случају, кад су изгорела два аутомобила, власник каже да нема проблема ни са ким, у другом случају, када је реч о раднику затвора, возило му је запаљено зато што с КС таблицама путује из Липљана, мада су таблице у моменту инцидента биле скинуте. Што се тиче власника златаре, на трагу смо пљачкашима који су однели злато и вредности од преко 90.000 евра, али још утврђујемо да ли је неексплодирана ручна бомба била уперена против њега – каже за „Политику” Хоти, наглашавајући да је у деловима града где су се последњих дана догодили инциденти појачано присуство полиције, да и поред тога што у станици „Север” има око 140 полицајаца то није довољно јер су даноноћно на ризичним тачкама стациониране статичне патроле. И док полиција изјављује да проблема нема, забринутост подгрејава и изјава Горана Богдановића, некадашњег министра за Космет и садашњег посланика у Народној скупштини Србије, који за „Политику” тврди да је „тренд исељавања много већи него када је у питању повратак”. – Евидентно је да се Срби исељавају не само из Северне Митровице и са севера Косова, већ и с целог Космета. Забринути због безбедности, али из политичких и економских разлога, уточиште налазе у централној Србији. Ово је питање не само за власт у Београду већ и за опозицију, а ја не желим да дижем тензију, већ само да скренем пажњу на врло осетљив проблем. Колико ми је познато, родитељи децу исписују из школа и пребацују у централну Србију, а и одређени број лекара напустио је болницу у Косовској Митровици – тврди за „Политику” Горан Богдановић. За разлику од њега, Горан Стојчетовић, начелник Школске управе Министарства просвете Републике Србије у Косовској Митровици, за „Политику” демантује тврдње Богдановића и каже да деца „као и сваке школске године, у потрази за школама којих овде нема, одлазе у Београд или у неку од школа на територији централне Србије”. „Догађа се да и родитељи иду с њима – обично деца уписују Железничку школу, ПТТ школу или неку од школа којих нема на северу Косова или на територији Космета, али то није разлог за забринутост јер шест до седам ђака сваке школске године одлази за занимањем које ће им одредити будућност”, изричит је Стојчетовић.
Извор: Политика (Биљана Радомировић)

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА