Najnovije

Srbi sve više napuštaju Kosmet...

KOSOVSKA MITROVICA - Za četiri dana četiri incidenta dogodila su se u severnoj Kosovskoj Mitrovici, policija nije na tragu osumnjičenima, a žitelji žive u strahu, iako je u samom gradu na dužnosti oko 140 policajaca iz redova Kosovske policije, a danonoćno patroliraju i džipovi Euleksa, piše Politika.
Gračanica (Foto: Zadužbine Nemanjića)

Gračanica (Foto: Zadužbine Nemanjića)

U subotu ujutru, u strogom centru grada, u Ulici Lole Ribara, ispred zlatare iz koje su sredinom maja pljačkaši odneli nakit u vrednosti od 90.000 evra, pronađena je neeksplodirana ručna bomba koja je neutralisana kontrolisanom eksplozijom Kosovske policije. Bio je pijačni dan, u blizini ima stambenih zgrada, kafića i prodavnica, u blizini je i hotel, ali, srećom, sve je prošlo bez posledica. Samo dva dana ranije, u četvrtak, nešto pre 23 sata, u Ulici Filipa Višnjića izgorelo je vozilo marke „fijat stilo” radnika Pritvorske jedinice u Kosovskoj Mitrovici, a od eksplozije požarom je zahvaćen i automobil „folksvagen polo”, koji je samo oštećen, zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca i pripadnika Kosovske policije, koji su konstatovali da je požar podmetnut. Pre toga, u strogom centru Mitrovice, u Šumadijskoj ulici, u vazduh su dignuta dva automobila – „krajsler” i „mercedes”. Vlasnici ovih vozila su Srbi, jedan je iz Kosovske Mitrovice, dok je radnik zatvora iz Lipljana. Kada je reč o vlasniku zlatare, i on je Mitrovčanin, međutim, u policiji tvrde da „nijedan slučaj nema veze s drugim”. Žitelji severne Mitrovice su uplašeni, uznemireni, a mada su već navikli na bombe, tenkove, požare i detonacije, sve ovo ponovo ih baca u beznađe i depresiju. Gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić apelovao je na Međunarodnu zajednicu da se maksimalno angažuje kako bi se prevazišli bezbedonosni problemi i obezbedili uslovi za miran i siguran život svih građana. „Bojim se da bi ovakvi i slični incidenti ponovo mogli postati svakodnevica, što bi izazvalo dodatni strah i uznemirenost kod srpskog stanovništva i obesmislilo sve aktivnosti u cilju pozivanja i ohrabrivanja interno raseljenih lica za povratak u Pokrajinu”, naveo je Rakić u saopštenju. Mnogi od onih s kojima smo razgovarali neće pod imenom i prezimenom u novine. Jedan od Mitrovčana, koji je rođen u ovom gradu i koji je „za posleratnih 15 godina navikao da je češće budan, nego što spava”, za „Politiku” kaže: – Ovo je postalo neizdrživo, ne prođe dan a da se nešto ne dogodi. Evo, od početka nedelje do sada, požari, bombe, a pored toga što strepimo da će ekstremni Albanci ponovo nagrnuti na Mitrovicu, sada strepimo i od ovih koji se ovde, izgleda, obračunavaju. Zabrinut sam, posebno zbog činjenice, ukoliko je tačna, da se Srbi iseljavaju iz Mitrovice – govori jedan od Mitrovčana, dok sedimo u prometnom kafiću u centru grada.
Pročitajte još: Stojanović: Kriza na Kosovu veća nego što se mislilo!
I dok Srbi i građani ostalih nacionalnosti u severnoj Mitrovici strahuju, Besim Hoti, zamenik direktora Kosovske policije regiona Mitrovica – Sever, za „Politiku” kaže da „ovi incidenti nemaju ni politički ni međuetnički motiv, već da su isključivo u pitanju kriminalni motivi”. – To su lični obračuni pojedinaca i nemaju veze s društvom i situacijom uopšte. Istražne jedinice su na terenu, a u pomoć ćemo pozvati i policiju Euleksa, a molimo i građane da nas obaveste ukoliko imaju bilo kakvih saznanja. U prvom slučaju, kad su izgorela dva automobila, vlasnik kaže da nema problema ni sa kim, u drugom slučaju, kada je reč o radniku zatvora, vozilo mu je zapaljeno zato što s KS tablicama putuje iz Lipljana, mada su tablice u momentu incidenta bile skinute. Što se tiče vlasnika zlatare, na tragu smo pljačkašima koji su odneli zlato i vrednosti od preko 90.000 evra, ali još utvrđujemo da li je neeksplodirana ručna bomba bila uperena protiv njega – kaže za „Politiku” Hoti, naglašavajući da je u delovima grada gde su se poslednjih dana dogodili incidenti pojačano prisustvo policije, da i pored toga što u stanici „Sever” ima oko 140 policajaca to nije dovoljno jer su danonoćno na rizičnim tačkama stacionirane statične patrole. I dok policija izjavljuje da problema nema, zabrinutost podgrejava i izjava Gorana Bogdanovića, nekadašnjeg ministra za Kosmet i sadašnjeg poslanika u Narodnoj skupštini Srbije, koji za „Politiku” tvrdi da je „trend iseljavanja mnogo veći nego kada je u pitanju povratak”. – Evidentno je da se Srbi iseljavaju ne samo iz Severne Mitrovice i sa severa Kosova, već i s celog Kosmeta. Zabrinuti zbog bezbednosti, ali iz političkih i ekonomskih razloga, utočište nalaze u centralnoj Srbiji. Ovo je pitanje ne samo za vlast u Beogradu već i za opoziciju, a ja ne želim da dižem tenziju, već samo da skrenem pažnju na vrlo osetljiv problem. Koliko mi je poznato, roditelji decu ispisuju iz škola i prebacuju u centralnu Srbiju, a i određeni broj lekara napustio je bolnicu u Kosovskoj Mitrovici – tvrdi za „Politiku” Goran Bogdanović. Za razliku od njega, Goran Stojčetović, načelnik Školske uprave Ministarstva prosvete Republike Srbije u Kosovskoj Mitrovici, za „Politiku” demantuje tvrdnje Bogdanovića i kaže da deca „kao i svake školske godine, u potrazi za školama kojih ovde nema, odlaze u Beograd ili u neku od škola na teritoriji centralne Srbije”. „Događa se da i roditelji idu s njima – obično deca upisuju Železničku školu, PTT školu ili neku od škola kojih nema na severu Kosova ili na teritoriji Kosmeta, ali to nije razlog za zabrinutost jer šest do sedam đaka svake školske godine odlazi za zanimanjem koje će im odrediti budućnost”, izričit je Stojčetović.
Izvor: Politika (Biljana Radomirović)

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA