Најновије

Срби народ најстарији...

Застрашујућа  статистика каже да у Србији има више побачаја него порођаја, и да жене рађају мање од двоје деце (1,4), док је просечан број побачаја по жени 2,8. Ово је истакао министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин на скупу „Заштита мајчинства у Србији“.
(Фото: kennethauthor.com)

(Фото: kennethauthor.com)

Наша земља има поражавајућу демографску слику. Срби су најстарија нација у Европи, а у свету је од нас старији само Јапан. Цела држава мора да се укључи да се та слика промени, да нас буде више, да нам потомство буде здравије и збринутије. Неки помаци су већ направљени кроз Закон о раду, који предвиђа да жене које се раније врате на посао имају право на паузу за дојење, као и Закон о спречавању насиља у породици. Уследиће и измене Закона о породици и о социјалној заштити, и усвајање закона о финансијској подршци породицама са децом - најавио је Вулин.
Прочитајте још:МекДоналдс одбацује оптужбе, „Наши“ траже проверу и упозоравају на случајеве у Русији!Прва црква на свету саграђена на Косову

Министар здравља Златибор Лончар је нагласио да је здравље трудница, породиља и деце приоритет у здравственој заштити. Ради се и на оживљавању саветовалишта у домовима здравља, који би утицали на пораст свести о значају дојења.

- Министарство здравља је предузело мере како би се побољшала храна у породилиштима и донете су препоруке како треба да изгледају јеловници. Од 1. септембра та одредба ступа на снагу - рекао је Лончар.

Директор Канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији Мишел Сан-Лот истакао је да наша земља има висок степен пренаталне неге и патронажну службу за пример у региону. Истраживање је, међутим, показало да иако чак 90 одсто жена почне да доји, тај постотак се дупло смањује до бебиног шестог месеца. За то нису криви ни сиромаштво, ни прописи, већ недостатак подршке у здравственом систему, сматра Сан-Лот.

Директор Републичког завода за социјалну заштиту Божидар Дакић навео је да су најсиромашније породице у Србији оне с децом, а Драгана Соћанин из Удружења „Родитељ“, које је организовало скуп, да су „најслабије карике у ланцу“ подршке родитељству - општине.

ВОЉА, А НЕ НОВАЦ

СТРАТЕГИЈОМ за подстицај рађања предвиђено је да локалне самоуправе буду носиоци многих мера у заштити родитељства, али у пракси оне то нису, нагласила је Драгана Соћанин, и додала да много тога може да се уради већ сада и без издвајања додатног новца. Добар пример је усклађивање радног времена вртића са радним временом родитеља, које је заживело у Београду, али не и у остатку Србије.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА