Најновије

Осечина још чека обнову кућа

У Осечини се још не зна када ће почети обнова услед клизишта. Од 46 објеката угрожених клизиштима, приоритетна је изградња девет кућа и санација још 14. У локалној самоуправи од Канцеларије за обнову очекују завршетак процедуре, а стручне комисије истичу да би све могло брзо да буде спремно за почетак градње.
Земља и трава су прекриле тротоар (фото Правда)

Земља и трава су прекриле тротоар (фото Правда)

Након три месеца од када јој је клизиште урушило комплетно домаћинство, Иљана Крсмановић из села Драгијевице код Осечине још не зна када ће добити нову кућу, иако је њена изградња као и збрињавање још осам породица угрожених клизиштима, приоритет у општини Осечина. "Ви сте пети који долази овде. Нико ништа не говори шта ће бити, хоће ли бити какве кућице, крова над главом. Нико ништа", прича Иљана. Не чека само Иљана. И у локалној самоуправи чекају комплетирање документације. "Да би се издала грађевинска дозвола неопходно је урадити геомеханичке радове на овим локацијама. Зато је потребно да интервенише владина Канцеларија за обнову, док је за објекте за санацију потребно урадити пројекте", објашњава начелник Општинске управе у Осечини Милан Урошевић. Геолози и грађевинци истичу да би са стручне стране све требало да буде припремљено врло брзо. Милан Петровић, координатор за клизишта Инжењерске коморе Србије, каже да би у наредних 15 дана требало да се остваре сви услови како би се кренуло са градњом.
Прочитајте још:
"Локалне самоуправе и Канцеларија за обнову – њихова координација је сада врло важна и да она буде брза и сврсисходна у смислу одлучивања – крећу са средствима са избором извођача и ту има одређена процедура, али све би требало да иде релативно брзо али у складу са прописима", каже Петровић. Државним програмом обнове, Иљани ће бити урађена најмања од три типске куће од 60 квадрата. Како сазнајемо, немачка организација АСБ спремна је да у Осечини, као и у Ваљеву, изгради куће по програму Канцеларије за обнову Владе Србије. У општини Осечина већини мештана чије су куће оштећене у поплавама, исплаћена је материјална помоћ на основу 83 правоснажна решења. Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА