Najnovije

Osečina još čeka obnovu kuća

U Osečini se još ne zna kada će početi obnova usled klizišta. Od 46 objekata ugroženih klizištima, prioritetna je izgradnja devet kuća i sanacija još 14. U lokalnoj samoupravi od Kancelarije za obnovu očekuju završetak procedure, a stručne komisije ističu da bi sve moglo brzo da bude spremno za početak gradnje.
Zemlja i trava su prekrile trotoar (foto Pravda)

Zemlja i trava su prekrile trotoar (foto Pravda)

Nakon tri meseca od kada joj je klizište urušilo kompletno domaćinstvo, Iljana Krsmanović iz sela Dragijevice kod Osečine još ne zna kada će dobiti novu kuću, iako je njena izgradnja kao i zbrinjavanje još osam porodica ugroženih klizištima, prioritet u opštini Osečina. "Vi ste peti koji dolazi ovde. Niko ništa ne govori šta će biti, hoće li biti kakve kućice, krova nad glavom. Niko ništa", priča Iljana. Ne čeka samo Iljana. I u lokalnoj samoupravi čekaju kompletiranje dokumentacije. "Da bi se izdala građevinska dozvola neophodno je uraditi geomehaničke radove na ovim lokacijama. Zato je potrebno da interveniše vladina Kancelarija za obnovu, dok je za objekte za sanaciju potrebno uraditi projekte", objašnjava načelnik Opštinske uprave u Osečini Milan Urošević. Geolozi i građevinci ističu da bi sa stručne strane sve trebalo da bude pripremljeno vrlo brzo. Milan Petrović, koordinator za klizišta Inženjerske komore Srbije, kaže da bi u narednih 15 dana trebalo da se ostvare svi uslovi kako bi se krenulo sa gradnjom.
Pročitajte još:
"Lokalne samouprave i Kancelarija za obnovu – njihova koordinacija je sada vrlo važna i da ona bude brza i svrsishodna u smislu odlučivanja – kreću sa sredstvima sa izborom izvođača i tu ima određena procedura, ali sve bi trebalo da ide relativno brzo ali u skladu sa propisima", kaže Petrović. Državnim programom obnove, Iljani će biti urađena najmanja od tri tipske kuće od 60 kvadrata. Kako saznajemo, nemačka organizacija ASB spremna je da u Osečini, kao i u Valjevu, izgradi kuće po programu Kancelarije za obnovu Vlade Srbije. U opštini Osečina većini meštana čije su kuće oštećene u poplavama, isplaćena je materijalna pomoć na osnovu 83 pravosnažna rešenja. Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA