Најновије

Србија све ближа одлуци да окрене леђа Русији!

БЕОГРАД - Заоштравање односа Русије и ЕУ сужава простор за балансирање Србије. Дипломате упозоравају да ће Србија морати да се определи или за ЕУ или за Русију.
Београд се удаљава од Москве Фото: Безбедност.орг

Београд се удаљава од Москве Фото: Безбедност.орг

Одбијање Београда да уведе санкције Русији и да се у пуној мери сагласи са спољном политиком ЕУ засад званично наилази на разумевање Запада, који је задовољан српском осудом агресије на територију Украјине. Међутим, дипломатски извори “Блица” тврде да им уши пара стално јавно заклињање српских званичника да санкције Русији неће бити уведене. Због тога све гласније хвале Србију за осуду потеза Русије у Украјини. Руска страна се слично понаша. - Почело је надметање Русије, ЕУ и САД око ширења утицаја у Србији. Једни ће нас вући лево, а други десно и ако криза у Украјини настави да се заоштрава, нећемо моћи још дуго да издржимо овако. Истиче време да се излаз из највеће кризе од Хладног рата нађе преговорима и даљи лош развој ситуације значиће да Србија мора јасније да се определи према том сукобу - рекао је јуче за “Блиц” Душан Лазић, бивши амбасадор у Украјини.
Прочитајте још:

Ђуришић: Нећемо у владу у којој не постоји јасан програм

Пајтић остаје војвођански премијер?

Овај дипломата сматра да је јучерашња порука из ЕУ да се Русија више не може сматрати стратешким партнером веома упозоравајућа и да, упркос најавама руског председника Путина да ће наћи излаз, мирно решење све више делује као “празна прича” која није остварива. - Србија сада има јасан став и осуђује анексију Крима, али убрзо то неће бити довољно. Већина земаља у свету не слаже се са потезима Русије и ми о томе морамо да водимо рачуна. Кад дође стани-пани, сви канали се могу затворити. Ништа не искључујем, али биће питање како преживети - анализира даље амбасадор Лазић. Лазић истиче да ни Запад ни Русија у овом тренутку немају интереса да се конфронтирају са ставовима Србије, али да је конфликт између њих већ отишао предалеко. На питање “Блица” шта је решење за Србију ако дође до још већег заоштравања, он каже да је логичан избор ЕУ. Извор: Блиц Има и дипломата које сматрају да још нисмо близу тренутка када ћемо морати да се определимо. Иван Вујачић, бивши амбасадор у Вашингтону, каже за “Блиц” да би криза у Украјини могла да иде ка решењу и да ми “који нисмо ту најбитнији” нећемо морати да мењамо неутралну позицију. - Очигледно је настао лом, али неће бити хладног рата, него хладног мира. Још нисмо у ситуацији да нас криза у Украјини погоди у оштром облику. Запад има разумевања за нашу позицију јер је, пре свега, заинтересован за стабилизацију западног Балкана - каже Вујачић за “Блиц”.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА