Најновије

Србија шаље војнике у Централноафричу Републику, у којој рат бесни већ 2 године!

Припадници Војске Србије ускоро би могли да учествују у две мировне операције у Централноафричкој Републици, уколико парламент донесе такву одлуку. Рат у Централноафричу Републику избио је 10. децембра 2012.године. 
Војска Србије (Фото: Вс.рс)

Војска Србије (Фото: Вс.рс)

Припадници Војске Србије ускоро би могли да учествују у две мировне операције у Централноафричкој Републици, уколико парламент донесе такву одлуку, а то ће бити девета и десета мултинационална операција УН и ЕУ. Наиме, скупштински Одбор за одбрану и унутрашње послове усвојио је јуче Предлог одлуке о употреби и учешћу припадника Војске Србије у мировној операцији УН у Централноафричкој Републици (МИНУСЦА) и војној операцији ЕУ у Централноафричкој Републици (ЕУФОР РЦА). Предложеном одлуком о употреби и учешћу Војске Србије у тим мировним операцијама стварају се услови за упућивање до 75 припадника војске, углавном медицинског особља, у Централноафричку Републику, где ће ЕУ и УН обезбедити опрему за рад пољских болница. Иначе, наведене одлуке су на дневном реду актуелне седнице парламента, а посланици ће о њима расправљати током следеће седмице. Припадници Војске Србије, њих 214, већ учествују у осам мировних мисија. Тако је у Конгу ангажовано осам лица у штабној групи и санитетском тиму за евакуацију ваздушним путем. Четири војна посматрача ангажована су у Либерији, три у Обали Слоноваче, а један на Блиском истоку. На Кипру је 46 припадника Војске Србије, а међу њима су штабни официр, војни посматрачи, чланови патроле и припадници пешадијског вода (њих 37).
Прочитајте још: Србин одликован у специјалним јединицама, обучава про-руске војнике у Украјини!Црвени крст: Луганск је јутрос гранатиран, нисмо могли да ипоручимо хуманитарну помоћ!
Највише припадника Војске Србије, њих 143, налази се у Либану где су ангажовани као штабни официри и припадници пешадијске чете. У Сомалији је, у две мисије, девет припадника Војске Србије - у једној операцији је пет лица (штабни официр и санитетски тим), а у другој четири лица (штабна група). Тако су крајем фебрара ове године четворочланом војно-санитетском тиму Војске Србије ангажованом у Сомалији, у интернационалном кампу Мисије ЕУ. У команди мировне мисије УН на Кипру, 45 припадника Војске Србије. Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА