Najnovije

Srbija šalje vojnike u Centralnoafriču Republiku, u kojoj rat besni već 2 godine!

Pripadnici Vojske Srbije uskoro bi mogli da učestvuju u dve mirovne operacije u Centralnoafričkoj Republici, ukoliko parlament donese takvu odluku. Rat u Centralnoafriču Republiku izbio je 10. decembra 2012.godine. 
Vojska Srbije (Foto: Vs.rs)

Vojska Srbije (Foto: Vs.rs)

Pripadnici Vojske Srbije uskoro bi mogli da učestvuju u dve mirovne operacije u Centralnoafričkoj Republici, ukoliko parlament donese takvu odluku, a to će biti deveta i deseta multinacionalna operacija UN i EU. Naime, skupštinski Odbor za odbranu i unutrašnje poslove usvojio je juče Predlog odluke o upotrebi i učešću pripadnika Vojske Srbije u mirovnoj operaciji UN u Centralnoafričkoj Republici (MINUSCA) i vojnoj operaciji EU u Centralnoafričkoj Republici (EUFOR RCA). Predloženom odlukom o upotrebi i učešću Vojske Srbije u tim mirovnim operacijama stvaraju se uslovi za upućivanje do 75 pripadnika vojske, uglavnom medicinskog osoblja, u Centralnoafričku Republiku, gde će EU i UN obezbediti opremu za rad poljskih bolnica. Inače, navedene odluke su na dnevnom redu aktuelne sednice parlamenta, a poslanici će o njima raspravljati tokom sledeće sedmice. Pripadnici Vojske Srbije, njih 214, već učestvuju u osam mirovnih misija. Tako je u Kongu angažovano osam lica u štabnoj grupi i sanitetskom timu za evakuaciju vazdušnim putem. Četiri vojna posmatrača angažovana su u Liberiji, tri u Obali Slonovače, a jedan na Bliskom istoku. Na Kipru je 46 pripadnika Vojske Srbije, a među njima su štabni oficir, vojni posmatrači, članovi patrole i pripadnici pešadijskog voda (njih 37).
Pročitajte još: Srbin odlikovan u specijalnim jedinicama, obučava pro-ruske vojnike u Ukrajini!Crveni krst: Lugansk je jutros granatiran, nismo mogli da iporučimo humanitarnu pomoć!
Najviše pripadnika Vojske Srbije, njih 143, nalazi se u Libanu gde su angažovani kao štabni oficiri i pripadnici pešadijske čete. U Somaliji je, u dve misije, devet pripadnika Vojske Srbije - u jednoj operaciji je pet lica (štabni oficir i sanitetski tim), a u drugoj četiri lica (štabna grupa). Tako su krajem febrara ove godine četvoročlanom vojno-sanitetskom timu Vojske Srbije angažovanom u Somaliji, u internacionalnom kampu Misije EU. U komandi mirovne misije UN na Kipru, 45 pripadnika Vojske Srbije. Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA