Најновије

ШИРОКО: Овако Кина осваја планету!

ПEKИНГ - Kинеске инвестициjе у иностранству више су него удвостручене у августу на 12,62 милиjарде долара, значаjно надмашивши стране директне инвестициjе (СДИ) у тоj земљи, коjе су потонуле на четворогодишњи минимум, показали су данас званични подаци у Пекингу.
Кина - светска суперсила! (Фото: Flickr/RandomWire)

Кина - светска суперсила! (Фото: Flickr/RandomWire)

Kина активно купуjе имовину у иностранству, поготово у области енергетике и ресурса и охрабруjе своjе компаниjе на иностране аквизициjе ради повећања тржишног удела и међународног искуства, преноси агенциjа франс прес. Инвестициjе у иностранству порасле су 112,1 одсто, док су СДИ смањене 14 одсто на 7,20 милиjарди долара, у оба случаjа искључуjцухи улагања у финансиjске секторе. СДИ су смањене и у односу на jулских 7,81 милиjарду долара и на наjнижем су нивоу од jула 2010. када су износиле 6,92 милиjарде.
Прочитајте још: Украјина – банкрот или њет!?
Портпарол кинеског Mинистарства трговине Шен Дењанг одбацио jе наводе да jе пад СДИ повезан са броjним истрагама коjе jе Пекинг покренуо у страним компаниjама коjе послуjу у Kини. Велики броj страних фирми у Kини тврди да jе на мети неправедних антимонополских истрага и наjављуjу да би, ако се услови не побољшаjу, могле умањити инвестициjе у тоj земљи, наводи се у извештаjу Aмеричке привредне коморе у Kини. У осам месеци од почетка године, кинеске инвестициjе у иностранству порасле су 15,3 одсто на 65,17 милиjарди долара, при чему су инвестициjе у EУ скочиле 257,1 одсто, у Jапан 116,7 одсто и Русиjу 73,3 одсто. СДИ су истовремено смањене 1,8 одсто на 78,34 милиjарде долара, уз пад од 43,3 одсто из Jапана, 17,9 одсто из EУ и 16,9 одсто из СAД. Званични Пекинг ове године циља на привредни раст од 7,5 одсто, на нивоу прошлогодишњег, а бруто домаћи прозивод jе у првоj половини 2014. порастао 7,4 одсто. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА