Најновије

Џихадисти на само 13 километара од Багдада!

БАГДАД - Екстремисти "Исламске државе" (ИС) инфилтрирали су се у једно од багдадских предграђа, Абу Граиб, који се налази на само 13-ак километара од писте на међународном аеродрому у главном граду Ирака, јавила је америчка ТВ станица "Си-Би-Ес њус" (ЦБС Неwс).
Џихадисти на корак од Багдада (Фото: Јутјуб принтскрин)

Џихадисти на корак од Багдада (Фото: Јутјуб принтскрин)

То изазива озбиљну забринутост пошто је ирачко Министарство одбране потврдило да ИС има ручне противракетне бацаче, наводи да телевизија. Ирачка војска још патролира Абу Граибом, али се "игра мачке и миша" са борцима ИС који на ирачке снаге безбедности изненадно нападају. Притом, телевизија наводи да унутар самог Багдада постоје "спавачке ћелије" ИС које изводе скоро свакодневна бомбардовања и атентате. ИС је, такође, освојио у јануару Фалуџу, која је на само 64 километра од Багдада, а ирачке снаге безбедности боре се годину дана да га освоје. ЦБС наводи да ИС постепено шири своје присуство, и сада је та екстремистичка група или присутна или контролише огроман део руралних области, а формирала је лук од 180 степени око Багдада од севера ка западу и ка југу. Око те зоне воде се окршаји а повремено и тешке битке, између ИС с једне, и ирачких снага и шитских милиција, с друге стране.
Прочитајте још:ПАНИКА: Земље широм света појачале мере против еболеУкрајинска армија се групише око Славјанска
Амерички авиони су извели више од 20 ваздушних напада у тој области, углавном близу Фалуџе и даље ка западу, Рамадија, истиче америчка ТВ, додајући да напади из ваздуха помажу да се очисти "тампон-зона" око града, где су на терену распоређене ирачке снаге. Војска претежно контролише главни аутопут између Багдада и границе са Јорданом на западм, за одбрану Багдада намењено је 60.000 људи а 12 тимова америчких саветника распоређено је у те ирачке бригаде. Међутим, ЦБС наводи да је питање колико ће Ирачани бити "довољно дисциплиновани" за значајну битку уколико ИС покрене велику офанзиву и подсећа на недостатке ирачке војске за протеклих пет месеци - брз пад Мосула на северу, недостатак командног кадра и ендемска корупција која подрива ефикасност војске као борбене снаге. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА