Најновије

Школе обустављају рад 22. октобра

БEOГРAД - Четири репрезентативна синдиката просвете организоваће протестни скуп 22. октобра у Београду, а у школама чланицама ових синдикалних организациjа тога дана неће бити ни наставе.
Фото: ТВБест.цом

Фото: ТВБест.цом

Протест организуjу Синдикат образовања Србиjе, Униjа синдиката просветних радника, Грански синдикат просвете "Независност" и Синдикат радника у просвети Србиjе, асоциjациjе коjе имаjу чланство у око 75 одсто школа у Србиjи. Протест и jеднодневна обустава рада организуjу се jер су просветни радници незадовољни наjављеним владним мерама штедње, рекао jе Танјугу председник Униjе Драган Mатиjевић. - Tражимо да се из наjављеног смањења зарада запослених у jавном сектору изузму просветни и здравствени радници", рекао jе он. Синдикати, као увод у обуставу рада и протест, данас организуjу трибину "Oбразовање у Србиjи - поглед испод површине", а Mатиjевић jе пре почетка скупа рекао да на протесту на тргу Николе Пашића очекуjе велики броj колега из целе Србиjе. Председник Гранског синдиката просветних радника "Независност" Tомислав Живановић рекао jе да jе просвета дуже од две децениjе на рубу егзистенциjе, са наjнижим платама од свих jавних корисника. - Не постоjи земља у свету где jе образовање са овако високим процентом високообразованих људи, исподпросечних зарада, рекао jе Живановић пре почетка трибине у београдском Дому синдиката. Oн jе додао да се синдикати не слажу ни са начином преговора са послодавцем, као ни са мењањем закона. - У Србиjи не постоjи никакав диjалог, већ само радикализам у свакоj сфери и нико не сагледава какве су последице за образовање, рекао jе Живановић.
Прочитајте још:

Фактор Плус: Већина грађана позитивно о Путину!

Од сутра измене у саобраћају због параде

Синдикати траже и да се утврди краткорочна и дугорочна стратегиjа решавања вишкова запослених, да се одмах заустави увођење нових људи у образовни систем као и да се, уз учешће синдиката, донесе закон о платама до краjа године, уз примену од 1. jануара наредне године. Председник Синдиката образовања Србиjе Бранислав Павловић каже да jе циљ трибине да се "осветли: стање у образовању, да о проблемима у просвети говоре непосредни изврсциоци, наставници. - Jош jедном хоћемо да укажемо на тешко стање, коjе ће бити све горе jер се иде на смањење плата, што ће не само изазвати финансиjске последице него ће утицати и на мотивациjу за рад наставника, рекао jе Павловић Танјугу. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА