Најновије

Ескалација златног рата: Русија, Кина и Америка!

МОСКВА - Русија је нагло повећала откуп злата на светском тржишту и у последњих пет месеци попунила златне резерве, пише Руски весник.
Гомила пара... (Фото: sodahead.com)

Гомила пара... (Фото: sodahead.com)

Према подацима ММФ-а, укупна количина златних резерви Руске федерације крајем августа износила је 1112,5 тона, што је за 77 тона више него у јануару. Русија је тако надмашила Кину и Швајцарске. Више златних резерви од Русије имају само САД (8.100 тона), Немачка (3.300 тона), Италија (2.450 тона) и Француска (2.435 тона). Према подацима немачког дневног листа Ди Велт, Русија се откупом злата бави већ неколико година, почевши од кризе 2008. и то чини без много публицитета. Лист пише да 70 одсто резерви Русије чине долари и еври. Оно што је интересантно је да је Кина у Шангају отворила берзу злата, и то не виртуелну, него физичку берзу злата, а оцењује се да ће управо том берзом златом Кина урушити вредност долара. Наиме, кроз злато ће Кина вршити утицај на цене деривата и тако урушити долар. Амерички статистичар и економиста Џим Вили сматра да Кина жели да преузме контролу над читавом промета злата далеко од америчке берзе Комек, а да ће потом утицати на снагу валуте кроз оштре резове злата. Кина ће повећавати цену злата минимум за два пута, каже Вили, и додаје да ће тако утицати на тржиште деривата у Комеку, а Комек преко тржишта деривата одржава вештачки ниску цену злата у циљу заштите долара. Кина ће повећати цену злата и тако надвладати долар.
Прочитајте још:Милић: Русија гуши евроинтеграције Србије
Према мишљењу стручњака, повећавајући удео злата у укупним резервама, Банка Русије смањује удео америчког долара и евра. Дуги низ година исто то чини и Кина која има највеће доларске резерве на свету Стручњаци сматрају да је главни разлог што Русија доларе и евре замјењује златом неповерење у амерички долар и неизвесност економског и политичког положаја САД-а у целини. Извор: Вечерњи Лист / Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА