Најновије

Зашто је Иво Јосиповић "одрубио главу" свом саветнику Дејану Јовићу!?

ЗAГРEБ - Начин на коjи jе хрватски председник Иво Jосиповић "одрубио главу" свом саветнику Деjану Jовићу, због чланка у научном часопису, jедан jе од кардиналниjих удара на слободу говора jош од времена фрање Tуђмана, пише самостални српски недељник "Новости".
Иво Јосиповић (Фото: ЈуТјуб)

Иво Јосиповић (Фото: ЈуТјуб)

Jовића, коjи себе представља Србином по оцу и Хрватом по маjци, притом не треба жалити због губитка функциjе, jер му у дворскоj интелектуалноj свити ионако ниjе било место, а ако и даље сматра да jе тамо припадао, можда ће му свеже искуство помоћи да се убудуће реши понеке илузиjе, наводи оваj недељник. Указуjе се, међутим, да поруке ове смене увелико надилазе кариjерне трауме бившег председничког саветника: она гласи да jе свако дужан "хрватски мислити" уколико жели на било коjи начин активно партиципирати у хрватском политичком животу или се везати уз иоле рентабилне друштвене структуре. У противном ће, наводи се, бити тамjаном истеран из храма, засут клетвама верских поглавара и препуштен "бесноj пастви" на даљу обраду.
Прочитајте још:Широм Европе протести против новог уговора ЕУ са САД!
"Хрватски мислити", како се обjашњава, значи неговати конфесионални приступ хрватскоj државности. "Хрватски мислити" значи без остатка подупирати такво идеjно и социjално построjавање где ће се комплетно хрватско друштво профилирати као верска заjедница окупљена око државе као врховног божанства. "Хрватски мислити", дакле, значи опслуживати религиjу државе - промовисати конзумирање државотворних вредности на молитвеноj основи - а то ће рећи клекнути пре но што се мозак стави у погон, прекрстити се и изрецитовати прописане псалме, а затим плутати у пољу мистичне ирационалности, где у правилу нема места ни за здрав разум ни за у стварности утемељено искуство, наводи оваj српски недељник. Jовић jе, наиме, у инкриминисаном чланку, на примеру шкотског референдум "демонтирао стандардни националистички наратив" да сваки народ жели своjу самосталну државу и да jедино стварањем државе нациjа постиже своjе "ослобођење", те успут указао на ноторну чињеницу да су референдуми о независности на просторима бивше Jугославиjе, укључчjући онаj хрватски - а за разлику од шкотског - аранжирани у условима таквих политичких притисака да се не могу сматрати ни либералним ни демократским. Tо jе, пише недељник, очекивано, изазвало лавину оптужби за националну издаjу, то jест за "поткопавање хрватскога државног суверенитета", светиње над светињама, па jе и доjучерашњи Jовићев послодавац, маниром окореле кукавице, нагласио како jе изношење таквих ставова "штетно" - а "штетно" може бити само за "Хрватску" и фикциjу под кодним називом "национални интерес" - да би касниjе лицемерно приговарао ХДЗ-овоj десници што Jовића етикетира као државнога неприjатеља. Иначе, што се тиче хрватске деснице, указуjе се, Jовић jе jош раниjе обележен као "jугофилска црвена крпа", чак и "сигурносна претња", а након нове туре светогрђа већ су се jавили гласови коjи траже да му се ускрати место предавача на факултету. У либералном средишту, пак, дегажман jе jеднодушно поздрављен, с аргументациjом коjа се своди на то да Jовић као интелектуалац и научник има право да слободно износити своjе ставове, чак и када су они "екстремистички" и "свима неприхватљиви", пошто jе Хрватска jедна надасве демократска земља, али као такав не може чинити део интелектуалне "послуге председника државе". По ко зна коjи пут се, наводи аутор, показало да култ државности и неслобода не могу jедно без другога, да их сjедињуjе исти карирани поглед на свет, штавише, да државотворство и ниjе ништа друго него практична имплементациjа догми коjе ће слободу срозати до нивоа певачке мисе. Стога jе наjупечатљивиjи ефект jавнога стрељања председничког саветника у томе што оно потврђуjе основну тезу Jовихевог чланка. Његовим речима: "Што jе мање демократиjе и слободе, то jе веће "jединство" и већа "jедногласност", наводи недељник. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА