Најновије

ЦЕРН: Откривена нова честица мезон

ЖЕНЕВА - Истраживачи Европске организације за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) објавили су ново откриће.
Ново откруће ЦЕРН-а (Фото: www.fallfade.com)

Ново откруће ЦЕРН-а (Фото: www.fallfade.com)

Реч је новој честици, мезону, која би могла да пружи мноштво информација о силама привлачења унутар језгра атома. Мезони су нестабилне честице, кратког животног века, који се састоје од пара кварк-антикварк, а на које делује јака интеракација, једна од четири фундаменталних сила у физици. Та сила је тако јака да више доприноси маси атома него сами кваркови. Много ју је теже математички описати него остале три силе, објаснио је коаутор студије Том Гершон са Универзитета у Ворвику (Велика Британија). Јаку силу је могуће израчунати комплексном процедуром квантне хромодинамике, назване Lattice GCD, која захтева примену суперкомпјутера, додао је Гершон.
Прочитајте још:(ВИДЕО) Мислили сте да змајеви не постоје? E па преварили сте се!(ВИДЕО) Разгледање панораме Кијева, али не за сваког!
"Добијене резултате потом треба проверити експерименталним подацима, а нова честица је у том погледу идеална", навео је он. Наиме, честица поседује тежак шарм кварк који поједностављује прорачун. Честицу под називом  Ds3*(2860)\x02c9 је откио тим детектора LHCb (Large Hadron Collider beauty) у ЦЕРН-у, највећем центру за физику елементарних честица на свету, који се налази надомак Женеве, у Швајцарској. Студија је објављена у часописима Physical Review Letters i Physicak Review D. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА