Најновије

Кијев: Смањује се број руских војника

Након најава из Москве, и Кијев потврђује – смањује се број руских војника на истоку. Плаћеници, међутим, и даље стижу у Украјину из јужне Русије, тврде војни званичници. Смене у украјинској војсци.

Руска војска (Фото: Фејсбук)

Руска војска (Фото: Фејсбук)

Војни званичници Украјине кажу да се смањио број руских војника на истоку земље где се владине трупе боре с проруским сепаратистима, преноси Бета. Руско особље које је било у пољским логорима у Украјини се враћа у матичне базе у Русији, рекао је у понедељак портпарол украјинске службе безбедности, пуковник Андреј Лисенко. Москва жестоко пориче да има трупе у Украјини, или да подржава сепаратистичке снаге у украјинским регионима Доњецк и Луганск. Лисенко је повлачење описао као позитиван процес, али је рекао да плаћеници и даље стижу у Украјину из јужне Русије, преко дела границе који је под контролом побуњеника. Мада се прекид ватре, проглашен почетком септембра између украјинских снага и побуњеничких бораца, крши готово свакодневно, укупан обим борби је од тада знатно мањи.
Прочитајте још: (ВИДЕО) Преминуо Луканикос, грчки пас познат у свету Ултраса по окршајима са полицијом
Председник Русије Владимир Путин је наредио да се хиљаде војника распоређених крај границе Украјине, врате у сталне базе. Портпарол Кремља је рекао да се ради о 17.600 војника који треба да се врате из јужног региона Ростов. Повлачење може да буде знак добре воље уочи Путиновог путовања у Милано у четвртак, где би требало да се састане с председником Украјине Петром Порошенком и лидерима Европске уније. Како санкције ЕУ и САД против Русије почињу да штете Русији, Москва може да се нада да ће повлачење трупа ојачати шансе да западне земље укину санкције, тумачи агенција АП. Смене у украјинском војном врху Украјина је протресла војно руководство, те је у недељу Порошенко прихватио оставку министра одбране Валерија Хелетеја коме ће парламент поставити замену у уторак. То би требало да буде командант Националне гарде, Степан Полторак. Хелетеј је критикован због тога што су побуњеници, после извесних успеха владиних трупа, успели да преокрену однос снага и уз сталан прилив моћног оружја нанели тешке губитке владиним трупама, посебно током августа. Побуњеничке снаге сада чврсто држе два кључна града на истоку – Доњецк и Луганск, и територију дуж границе Русије све до Азовског мора. Украјинске трупе међутим и даље држе велики део региона Доњецк и Луганск. Нови министар одбране ће морати да реши проблем незадовољства у оружаним снагама. Неколико стотина регрута Националне гарде је у понедељак увече домарширало у униформама до председничке канцеларије, захтевајући да их пусте кућама. Војници су рекли да су већ служили 18 месеци, уместо само једне године, колико одређује закон. Пошто се сукоб на истоку развлачи, влада се поред војске и Националне гарде, ослања и на добровољце и регруте. Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА