Најновије

Амбасадор Манчанг: Сарадња Србија и Кине може да буде боља

БЕОГРАД - Резултат недавне посете премијера Србије Александра Вучића Пекингу и разговори са председником кинеске владе Лијем Кећијангом је договор да Кећијанг дође у званичну посету Србији, што ће бити прва посета кинеског премијера после готово тридесет година, рекао је амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг.
Амбасадот Ли Манчанг (Фото: serbian.cri.cn)

Амбасадот Ли Манчанг (Фото: serbian.cri.cn)

Ли је за "Политику" подсетио и да ће, током боравка премијера Кине у Србији бити одржан самит 16 премијера држава централне и југоисточне Европе. Амбасадор Кине рекао је и да су двојица премијера разговарала о унапређењу сарадње у многим областима, јер за то има простора - политичкој, економској, културној - и договорила се да ће владе две земље охрабрити компаније да улажу у Србију, односно Кину. На питање који је интерес Кине кад је реч о најављеној изградњи брзе пруге Београд-Будимпешта, одговорио је да су три премијера Кине, Мађарске и Србије, у Букурешту прошле године рекли да имају намеру да модернизују постојеће пруге Београд-Будимпешта, јер је сада просечна брзина возова око 50 километара, а намера је да возови иду око 160 километара на час. Он је подсетио да је изградњу брже пруге покренуо премијер Вучић, као и да су тренутно кинеске пруге најбрже и најдуже на свету и додао да се технички такве пруге веома брзо могу направити, ако за то постоји потреба и договор ко ће и како у њиховој изградњи учествовати. Кад је реч о сарадњи Србије и Кине сада и у време претходних влада, Ли је оценио да између наше две земље постоји традиционално пријатељство, али да после промена 2000. године у једном периоду у Србији ситуација није била тако стабилна, а ни односи тако динамични као сада. "Владе у Србији су се стално мењале, била је то једна објективна ситуација. Ми желимо да одржавамо пријатељске односе са Србијом. Уосталом, Србија је прва земља с којом је Кина успоставила односе стратешког партнерства", рекао је Ли.
Прочитајте још:ПАЛМА: Албанци су могли да нас све дигну у ваздух!Шешељ тешко болестан – дијагностикован рак јетре!
Упитан да ли Београд може и даље да рачуна на Кину по питању става о Косову, Ли је одговорио: "Наш став по питању Косова је јасан, ми до данас нисмо признали Косово. О односу с Приштином ви се договарате, а ми ћемо поштовати тај договор и немамо намеру да мењамо тај став. За нас је резолуција СБ1244 основ за решавање питања Косова". Ли је на коментар да у Вашингтону и Бриселу постоји бојазан да ће Кина због продора на исток европског континента "преполовити Европу", рекао да је такав страх неоснован. "То је једна врста пропаганде. Кина иде својим путем развоја, наш систем ми званично зовемо 'социјализам с кинеском бојом' и он је јединствен и веома успешан у свету у коме доминира капитализам". "Ако је Кина успешна, то одговара нама, али и целом свету јер ми на тај начин решавамо проблем сиромаштва скоро 400 милиона Кинеза. Од 1978. године, почели смо да идемо путем отварања према свету и после 30 и нешто година наша економија је тренутно друга у свету", закључио је Ли за "Политику". Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА