Најновије

Албанци са КиМ траже да им држава Србија исплати заостале пензије

Неколико  хиљада захтева стигло је у српски Фонд за пензијско-инвалидско осигурање у којима Албанци са Косова и Метохије траже да им држава Србија исплати заостале пензије.
Лажна држава (Фото: Факти)

Лажна држава (Фото: Факти)

Иако државу и њене законе не поштују, то им не смета да од ње траже новац. Помоћ су затражили чак и од косовског преговарача у Бриселу, Едите Тахири. Према њеном обећању, питање ових принадлежности биће на дневном реду разговора са Србијом у Бриселу чим се реше сви спорови око заједнице општина на северу Космета. Проблем у исплати настао је због тога што велики број тамошњих пензионера новац добија код косметских органа. Наш ПИО фонд је позвао све оне који мисле да имају право да им проследе молбу. Међутим, само мањи број захтева стигао је са комплетном документацијом, по којој су могли да одлуче. Један број је већ позитивно решен, док је већи број одбијен и то углавном из разлога што су њихови подносиоци већ пензионери на Космету. На тај начин, наглашавају у Министарству рада у сектору за ПИО, искључује се могућнност коришћења две пензије за исти стаж осигурања. - Обустава исплате пензија, остварених на територији Косова и Метохије, последица је доласка међународних снага безбедности 1999. године, када је Фонд ПИО у потпуности престао са радом на тој територији, јер је тада заплењена и сва опрема и постојећа документација - каже за „Новости“ Зоран Милошевић, помоћник министра за рад. - Уништена је и оригинална документација матичне евиденције, што је довело до тога да наш фонд не располаже прецизним и веродостојним подацима о томе ко је до доласка међународних снага био укључен у систем пензијског осигурања и ко је по том основу остварио неко од права.
Прочитајте још:Зашивао је уста, закуцавао тестисе, а сада је одсекао уво!
Сагласно Резолуцији 1244 Савета безбедности и одлуци коју је донео специјални представник генералног секретара УН 2001. године, а која је измењена Уредбом од 2005. године, функцију ПИО преузела је пензијска управа Косова и Метохије. - У складу са наведеном Уредбом, право на основну пензију на Косову и Метохији, на терет средстава буџета Космета, имају сви који су навршили 65 година живота, с тим да се она увећава за све пензионере који су 15 година били осигураници претходног фонда. Право на ово увећање основне пензије, према последњим подацима, остварило је 27.389 корисника - објашњава Милошевић. Изнети проблем додатно је усложњен доношењем пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру 17. априла 2012. године, којом је он обавезао Србију на генерално изналажење решења за исплату ове принадлежности свима којима је то право обустављено. У складу са обавезама из пресуде обезбеђено је свим ранијим корисницима да могу поднети захтев за поновну успоставу исплате пензија, као и исплате заосталих неисплаћених пензија. Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА