Најновије

Црна Гора: Медији гуше синдикате

ПОДГОРИЦА - Право на редовну исплату зарада, одмор, плаћене прековремене сате, дефинисано радно време, право на штрајк, право на синдикално организовање само су нека од права запослених у медијима која нису дефинисана на прави начин. Ово је генерални закључак директорке Европске федерације новинара (ЕФЈ) Ренате Шредер на округлом столу са темом радних права новинара и медијских радника.
Напади на синдикате у Црној Гори (Фото: pvportal.me)

Напади на синдикате у Црној Гори (Фото: pvportal.me)

Директорка ЕФЈ оценила је да је стање у медијима у југоисточној европи, када су у питању права новинара, генерално лоше тако да Црна Гора није изузетак. - Новинари су најчешће хонорарно ангажовани. А чланови синдиката су у сталном страху. Једини одговор на ту ситуацију је да се новинари организују и регују колективно, кроз социјални дијалог. Честа је ситуација да послодавац искоришћава новинара који често раде без уговора. Оно чега медији морају бити свесни су права новинара која се морају поштовати као што су право на плаћене прековремене сате, право на штрајк, право на уговор - казала је Шредерова. Највећи изазов у данашњем новинарству је, према оцени директорке ЕФЈ, губитак посла који се у овој професији олако дешава а једина заштита су управо колективни уговори. - Колективни уговори не смеју бити статични. Они се морају развијати у интересу радника. Са губитком посла боре се новинари широм Европе. Међутим, за поједине ставке попут плаћања прековременог у Немачкој, или изједначавање права новинара „фриленсера“ у Данској, новинари су успели да се изборе. У медијским кућама где не постоји колективни говор, ова права је теже остварити - казала је Шредерова и нагласила да је у извештају ЕК о напретку Црне Горе акценат стављен на социјални дијалог и заштиту права радника - казала је Шредер. Организатор јучерашњег скупа био је Синдикат медија Црне Горе а председница овог удружења Маријана Цамовић, казала је да медијска слика у Црној Гори нимало није светла те да се о правима запослених мало говори. - За медије у Црној Гори су интересантнији лични обрачуни а мање се води рачуна о условима у којима новинари раде у медијима. Тако се дешава да новинари пишу о кршењу радничких права а управо послодавци крше њихова права. Једно мора да буде јасно - медији морају да поштују радничка права - оценила је Цамовићева.
Прочитајте још:РУСИЈА: Спрема се производња „паметног“ метка!НАПЕТО: Шведска данима јури страну подморницу, прете да ће употребити силу!
Новинари су имали прилику да чују и другу страну - Унију послодаваца чији су чланови скоро сви црногорски медији. Према речима Светлане Радуловић, секретарке Уније, за стање у медијима је крива економска криза, а делимично и грански уговори који имају доста мана. - Права радника у медијима се морају гледати у контексту економске кризе. Она се одразила на све послодавце. За питање радничких права јако је важан грански колективни уговор који је за новинаре застарео и који се мора мењати. Овај проблем ће на дневни ред доћи, иако су за сада на расправи три друга. Док се те ствари не реше тешко да се најбитнија питања могу регулисати - казала је Радуловићева. Са ставом послодаваца није се сложио генерални секретар Уније слободних синдиката (УСС) Срђа Кековић, јер се, како је казао, не може позивати на економску кризу у контексту поштовања радничких права. - Област радних прева се мора поштовати. Послодавци не поштују радно време радника, право на одмор, уговори о раду не постоје, а у последње време је тренд да се запошљава преко агенција без уговора - сматра Кековић. Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА