Најновије

Производња опијума у Авганистану достигла рекорд

Узгајање опијумског мака у Авганистану била је 2013. године рекордна, иако су САД у последњој деценији уложиле више од седам милијарди долара у његово сузбијање, тврди се у најновијем америчком извештају.
Допинг (Фото: Трибјун)

Допинг (Фото: Трибјун)

Федерална ревизорска институција СИГАР известила је да је прошле године у Авганистану био узгајан опијумски мак на 209.000 хектара, што је бројка без преседана, и оставља за собом претходни рекорд од 193.000 хектара, који је постављен 2007. године, преноси Бета. Закључно са 30. јуном 2014. године, САД су уложиле око 7,6 милијарди долара у борбу против производње наркотика у Авганистану. Један од узрока јачања производње је све доступнија технологија бушења дубоких бунара која је допринела да се око 200.000 хектара пустиње у југозападном Авганистану претвори у плодну земљу. Већи део тог подручја сада се користи за узгајање опијумског мака. Провинција Нангархар на истоку земље, као и неке друге провинције у којима је производња опијума била потпуно обустављена, сада бележе процват култивације опијумског мака.
Прочитајте још:Домаћи џихадисти претња по БалаканСТРЕЛКОВ: Украјинци планирају блиц-криг на Доњецк!
Нангархар је чак био модел успешног сузбијања производње дроге и борбе против исламских побуњеника и Уједињене нације су га 2008. године прогласиле "очишћеним од мака". Међутим, производња се у претходне две године учетворостручила. Један званичник авганистанске Владе је изјавио да се талибани и кријумчари опијума сукобљавају у разним деловима земље око прихода од ове дроге. Опијумски мак, који се користи за производњу дроге, узгаја се углавном на југу и југозападу Авганистана где су талибани веома активни, а Влада у Кабулу има мало утицаја. Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА