Најновије

Русија успоставља војну контролу на Арктику до краја 2014. године

МОСКВА - Русија ће имати пуну војну контролу над својих 6.200 километара арктичке приобалне зоне до краја 2014. Годину дана пошто је званична Москва објавила свој план да се изгради војно присуство у том региону, најавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу, јавила је данас Раша тудеј.
Руска војска (Фото: http://news.rufox.ru)

Руска војска (Фото: http://news.rufox.ru)

"До краја године ћемо распоредити већину наших војних јединица у региону - од Мурманска до Чукотке", најавио је Шојгу на састанку војног савета у Москви. Москва објавила своје намере да оформи посебно војно присуство у стратешком региону Арктика у децембру прошле године када је председник Владимир Путин рекао да Русију мора да активира "све полуге за заштиту своје безбедности и националних интереса у обећавајућем региону". Подухват, који је Шојгу назвао "фундаменталан", сада је у пуном замаху, наводи Раша тудеј. "Многе локације у региону морају да буду поправљене. У ствари, многи од њих, као што су аеродроми, логистички објекти, изворишта воде, електране мораће да се граде од нуле, то је оно што сада ми радимо", навео је Шојгу.
Прочитајте још:Амерички пилоти грешком бацили оружје џихадистимаЕбола ће бити сузбијена за четири до шест месеци?!
Арктик су најсевернији делови европског, азијског и америчког копна, који се простире на око 26 милиона квадратних километара - заједно копно и море. Две трећине арктичких области захвата Северни ледени океан, који је највећим делом прекривен релативно танким леденим слојем, па је привукао пажњу светских сила не само због изворишта 30 одсто светске нафте и гаса, већ и мора које може да обезбеди нове поморске линије за робу која путују између три континента - Азије и Америке и Европе. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА