Најновије

ПАЖЊА: Ноћас се мења сат!

БЕОГРАД – Летње рачунање времена завршава се у Србији ноћас у три сата после поноћи, када казаљке на часовницима треба померити за један сат уназад, односно са три на два сата ујутру, речено је Танјугу у Дирекцији за мере и драгоцене метале.
Са три на два! (Фото: amara.com)

Са три на два! (Фото: amara.com)

Летње рачунање времена у Србији почиње у последњој недељи марта, а завршава се последње седмице октобра, на основу Закона о рачунању времена. Летње рачунање времена, чији је циљ углавном уштеда електричне енергије, код нас је први пут уведено 27. марта 1983. године. Од 1995. године казаљке на сатовима су померане у последњој седмици септембра, на основу одлука које је доносила влада, а 2006. је донет нови закон у тој области и летње рачунање времена усклађено је с Европском унијом. „Службено време” у свету помера се унапред у позну зиму или рано пролеће, а враћа уназад у јесен, најчешће за један сат, али тачан број сати и датуми измена одређују се на локалном нивоу и подложни су променама. Померање казаљки у западној Европи уведено је почетком 1970-их година, уз образложење да се тиме „продужава” дан, омогућују уштеде у потрошњи електричне енергије, повећава продуктивност, побољшава прилагођавање људи и радни дан чини ефикаснијим. Датум померања казаљки различит је од државе до државе, тако да на северној хемисфери летње време почиње последње недеље марта или прве седмице у априлу.
Прочитајте још:(ВИДЕО) Ајне клајне грудима, па јој прете смрћу!
Померање времена се у већини случајева обавља у ноћи између суботе и недеље, да не би изазвало веће проблеме за радно становништво. Прелазак на летње и зимско време први пут је забележено 1916. године у земљама на северу Европе, а до сада је уведено у око 70 земаља, углавном на северној хемисфери. Од 2002. године Европска унија, као и остале земље у Европи, одредиле су да летње време почиње последње недеље марта и да се завршава последње седмице октобра. На јужној хемисфери је почетак и крај летњег времена обрнут у односу на северну. Већина модерних рачунарских оперативних система има могућност аутоматског преласка на летње рачунање времена. Поједини астрономи су, међутим, против померања казаљки и вештачког „продужења” дана, јер сматрају да природу не треба „мучити”, макар се то правдало и економском рачуницом. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА