Најновије

Штедња преко леђа сиромашних, директори заштићени!

Директору ЈП „Нишстан“ Ненаду Хафнеру је, на предлог Надзорног одбора, „због добрих резултата“ увећана зарада, док је радницима тог предузећа умањен коефицијент на бази којег добијају плату. Тако је укупна маса плата остала иста.
Штедња преко леђа сиромашних (Фото: 1.bp.blogspot.com)

Штедња преко леђа сиромашних (Фото: 1.bp.blogspot.com)

Ово је само један од примера где су се руководиоци јавних предузећа заштитили од последица смањења плата преко грбаче радника. Министар финансија Душан Вујовић признаје да му је скренута пажња на то да су многи руководиоци у јавном сектору подизали себи плату. - Ако се неко играо унапређењима и сличним модусима, који за резултат имају више плате, свакако могу да кажем да ћемо с макроекономске стране ми свакако добити оно што смо планирали. Смањење од десет одсто на увећаним платама ће имати већи обухват - тврди Вујовић. Министар финансија додаје да овај проблем не може да се решава ни ребалансом буџета ни усвајањем пратећих закона, већ је за то неопходна реформа рада јавних предузећа. - Није реално да у овом тренутку Министарство финансија ради ревизију свих јавних предузећа како би се установило шта је ко радио - признаје Вујовић. Систем контроле је, наиме, такав да само Управа за трезор добија податке о појединачним зарадама, па би, како би се контролисало ко је у групи оних који су се повећањем зарада у септембру заштитили од нижих примања у наредне три године, морало да се претражује свако име запосленог у јавном сектору појединачно.
Прочитајте још:Сиромашни се кажњавају, а тајкуни су и даље недодирљиви!Предузећа повећавала плате пре ребаланса
С друге стране, у сектору за јавна предузећа Министарства привреде подсећају да они контролишу да ли је обрачуната маса зарада у складу с планираном по годишњем програму пословања, а не појединачне зараде. - Да је пробијена маса зарада, ми бисмо, према актуелном закону, били у могућности да блокирамо исплату тих зарада - кажу у Министарству привреде. А да локалне самоуправе не поштују прописе у исплати зарада, утврђено је и ревизијама Државне ревизорске институције. - Неправилности у општинама су исте, сличне или сасвим различите, али је за све запослене заједничко да имају већу обрачунату плату у односу на прописе који то регулишу, само су износи који прелазе дозвољену законску црту различити - тврди врховни државни ревизор Душко Пејовић. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА