Најновије

ПРОПАСТ: Јоргованка у НБС направила губитак од 44 милијарде динара!

БЕОГРАД - Народна банка Србије, после више година позитивног пословања, завршила је прошлу годину с минусом у својој каси од чак 44,3 милијарди динара, показао је биланс успеха централне банке за 2013.
Гувернерка Јоргованка Табаковић (Фото:  Јутјуб)

Гувернерка Јоргованка Табаковић (Фото:  Јутјуб)

Највећи губитак је направљен по основу курсних разлика (25,7 милијарди динара), док је нето губитак од камата 3,8 милијарди. У исто време се на плате запослених у НБС прошле године потрошило 4,8 милијарди динара. Због овако лоше пословне године централна банка, коју од августа 2012. води гувернерка Јоргованка Табаковић, ове године није могла да уплати у буџет Србије никакав приход. Подсетимо, пројектанти републичке касе за 2014. рачунали су на уплату од три милијарде динара из добити НБС, имајући у виду да је 2012. ова институција забележила профит од чак 58,4 милијарде динара.
Прочитајте још: Тројица браће Вавић господари српске Колумбије!
Из НБС тврде да су објективне околности довеле до овако лоших пословних резултата. - За разлику од прошле године, кад је НБС уплатила у буџет 2,97 милијарди динара од добити остварене у 2012, ове године, и поред рационализације пратећих трошкова, по финансијском резултату за 2013. није било вишкова који би били уплаћени у буџет. Остваривање основних функција централне банке захтевало је веће трошкове по основу повлачења знатних вишкова динарске ликвидности, а финансијски су се неповољно одразили и ниски приноси на сигурна улагања на међународном финансијском тржишту - стоји у одговору НБС на питање зашто ове године неће уплатити ни динар добити у буџет. Економиста Мирослав Здравковић за Курир каже да га овакав биланс НБС не чуди. - Губици НБС у 2013. години су последица, највећим делом, курсних разлика. Јачање динара једнако је губитак, док је слабљење - добит. Уколико би добит на крају 2014. године износила 53 милијарде динара, с обзиром на повећан капитал НБС са 217 на 270 милијарди динара, онда би у буџету за 2015. могла да се планира пристојна свота трансфера од 10 до 15 милијарди динара - каже он. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА