Најновије

ДАЧИЋ: ЕУ је кључни приоритет Србије

БРАТИСЛАВА - Кључни спољнополитички приоритет Србије је пуноправно чланство у ЕУ, а визија заједничке европске будућности је визија свих нас на западном Балкану, рекао је данас шеф српске дипломатије Ивица Дачић.
Дачић: (Фото: ЈуТјуб)

Дачић: (Фото: ЈуТјуб)

На годишњем састанку министара спољних послова земаља чланица Вишеградске групе и Западног Балкана, Дачић је у Братислави рекао да Србија спроводи убрзане реформе како би достигла највише европске стандарде у свим областима и тиме испунила критеријуме за чланство. Он је истакао да је план Владе Србије за излазак из економске кризе заснован на мерама штедње, али и на озбиљнијем приливу буџетских прихода, тако што ће уместо повећања пореза у циљу увећања пореских прихода бити повећан обим наплате. „Развој економије, а као предуслов тога, успостављање одрживог, доброг управљања, недвосмислено су међу кључним питањима у контексту развоја региона Западног Балкана у целини", казао је Дачић. Шеф српске дипломатије оценио је да је састанак у Братислави још једна прилика за суштинску размену мишљења чланица Вишеградске групе и министара Западног Балкана о актуелним политичким и економским темама. Шеф српске дипломатије је, како је рекао, уверен да ће размена мишљења на састанку у Братислави, а посебно чињеница да долази до успостављања нове регионалне структуре - Фонда за Западни Балкан, допринети иницирању низа регионалних пројеката чија ће реализација бити додатни подстицај развоју стабилности, међусобне сарадње а тиме и економском напретку у региону. Он је закључио да је заједнички интерес свих у региону Западног Балкана спровођење успешних реформи у циљу успостављања ефикасних економских система што ће омогућити подизање животног стандарда и свеопштег квалитета живота.
Прочитајте још:Европска комисија истражује корупцију у ЕулексуКриза на Косову: Јахјага предложила нове изборе
Како је саопштило Министарство спољних послова, основни циљ састанка је давање позитивног импулса наставку политике проширења ЕУ на Западни Балкан, а разматрана су и питања у вези са регионалном сарадњом и економском ситуацијом на подручју овог дела региона. Вишеградску групу чине Пољска, Чешка, Словачка и Мађарска, а данашњем састанку присуствовали су и министри спољних послова Италије и Аустрије Федерика Могерини и Себастијан Курц, као и генерални секретар Регионалног савета за сарадњу Горан Свилановић. На маргинама овог скупа Дачић је имао је и низ билатералних сусрета са шефовима дипломатија Словачке, Пољске и Мађарске, Мирославом Лајчаком, Гжегошем Шетином и Петером Сијартом. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА