Најновије

Љајић: Спремни смо да дамо гаранције за Шешеља

БEOГРAД - Потпредседник владе и председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љаjић поручио jе данас да jе Србиjа спремна да пружи гаранциjе за привремено пуштање на слободу лидера СРС Воjислава Шешеља из Хашког трибунала, под условом да се он изjасни да ће поштовати све услове коjе одреди надлежно судско веће трибунала.
Војислав Шешељ (принтскрин: РТС)

Војислав Шешељ (принтскрин: РТС)

Љаjић, наводи се у саопштењу тог тела, истиче да Шешељ треба да се изаjасни да прихвата гаранциjе Владе Србиjе, имаjући у виду да их jе до сада одбиjао. У одговору на писмо председаваjућег Претресног већа на суђењу Шешељу Жан Kлода Aнтонетиjа, у коме се од Владе Србиjе тражи мишљење о евентуалном пуштању Шешеља на привремену слободу, Љаjић jе написао да став владе о пуштању Шешеља ниjе променио од када jе трибунал први пут то затражио 1. jула ове године. Kако се наводи у саопштењу, Љаjић jе истакао да jе Влада Србиjе забринута због новог развоjа догађаjа у погледу здравственог стања оптуженог Воjислава Шешеља, и у том смислу jе спремна да пружи гаранциjе за његово привремено пуштање на слободу, под условом да се оптужени изjасни да ће поштовати све услове коjе одреди надлежно судско веће Хашког трибунала, као и да прихвата гаранциjе Владе Републике Србиjе, имаjући у виду да их jе до сада одбиjао.
Прочитајте још:Ројтерс: Хрватска није видела никакав напредак од чланства у Европској Унији
Хашки трибунал затражио jе данас од Холандиjе и Србиjе да се вечерас до 18 сати изjасне о могућем привременом пуштању на слободу Шешеља. Tрибунал jе навео да jе добио додатне поверљиве информациjе, о коjима jе jавност већ упозната, а коjе указуjу на погоршање здравственог стања Шешеља. С обзиром на нови развоj догађаjа, Tрибунал разматра могућност привременог пуштања на слободу Шешеља и зато jе позвао Србиjу и Холандиjу да наjкасниjе данас до 18 сати доставе своjе мишљење. Tрибунал jе од Владе Србиjе затражио и да потврди да ће бити у могућности да гарантуjе да оптужени неће ступати у контакт са сведоцима или жртвама и да ће се Шешељ вратити под надзор Mеђународног суда у Хагу чим то наложи Судско веће. Судско веће jе недавно разматрало могућност да се Шешељ услед погоршања здравственог стања привремено пусти на слободу, али jе због недостатка сарадње оптуженог прекинуло таj поступак, наведено jе у саопштењу Хашког суда. Mеђутим, пошто jе Судско веће примило додатне информациjе коjе говоре да се здравствено стање оптуженог погоршало и с обзиром на таj развоj догађаjа и да би се избегло наjгоре, Судско веће разматра могућност да Шешеља привремено пусти на слободу како би му била указана нега у наjбољем могућем окружењу, а да се притом осигура безбедност сведока и интегритет поступка, наводи се у саопштењу из Хага. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА