Најновије

Вучић: Неће бити никакве гасне кризе у Србији, грађани да не брину!

БEOГРAД - Иако се Србиjа због дуга за гас нашла међу земљама коjима jе пред зиму смањена испорука из Русиjе, премиjер Aлександар Вучић поручио jе да неће бити проблема у снабдевању гасом и да грађани Србиjе не треба да брину.
Глобални лидер - Газпром (Фото: ЈуТјуб)

Глобални лидер - Газпром (Фото: ЈуТјуб)

"Све у вези исплате наших дугова умећемо да решимо са руским партнерима и да нађемо решење у корист грађана Србиjе", рекао jе премиjер, одговараjући на питање новинара о могућоj гасноj кризи. "Неће бити проблема, грађани Србиjе не мораjу да брину", истакао jе Вучић. Србиjа, према писању поjединих београдских медиjа, добиjа 28 одсто мање гаса из Русиjе због нерегулисаног дуга за таj енергент коjи jе достигао око 200 милиона долара. Извор близак Гаспрому рекао jе Танјугу да количине гаса коjе та компаниjа испоручуjе партнерима остаjу у оквиру договорених и у оквиру Гаспромових тренутних извозних потенциjала. Србиjа, односно српско и руско предузеће Србиjагас и Гаспром, имаjу потписан дугорочни уговор од 10 година о испорукама гаса Србиjи из Русиjе, коjи нам гарантуjе да можемо повући пет милиjарди кубика гаса годишње, а за уговорене, а неповучене количине гаса, Србиjа, као све остале земље, не плаћа пенале руском Гаспрому. Стручњаци за гас указуjу да jе jедини разлог за смањење испорука гаса Србиjи дуг, а медиjи спекулишу да jе до смањења испорука дошло након што jе премиjер Aлександар Вучић, приликом недавне посете руског председника Београду, одбио да потпише протокол о регулисању дуга до марта наредне године. Председник Удружења за гас изjавио jе Танјугу да jе Србиjа нагомилала велики дуг за таj енергент и да jе неплаћање jедини разлог за смањење испорука гаса Србиjи. Русиjа, с друге стране, смањењем испорука гаса земљама коjе нередовно плаћаjу и коjе су нагомилале дуг, жели да прикупи сав новац коjи им ниjе уплаћан по основу испоручених количина тог енергента, додао jе Вулетић. Kоличине гаса коjе сада добиjамо из Русиjе уз домаћу производњу и малим делом уз резерве из Банатског Двора тренутно су довољне за потребе потрошача у Србиjи, рекао jе министар енергетике Aлександар Aнтић, коjи очекуjе да ће проблем бити решен за седам дана, када српска делегациjа отпутуjе у Mоскву. Потпредседник Владе Зорана Mихаjловић ниjе могла да каже о коликом тачно смањењу испорука гаса jе реч, а упитана зашто се и Србиjи смањуjу испоруке с обзиром на добре односе са Русиjом, одговорила да када се смањуjу испоруке гаса оне се смањуjу свима. Mихаjловић jе рекла да ниjе сигурна да jе разлог оно што пишу поjедини медиjи - одбиjање премиjера Вучића да потпише протокол коjим се регулише враћање око 200 милиона долара дуга за руски гас до марта следеће године, jер, приметила jе, целоj Eвропи се смањуjу испоруке гаса, па и Србиjи. Србиjа jе са око 90 одсто зависна од увоза гаса и годишње увозимо нешто мање од две милиjарде кубика гаса, а да бисмо подмирили сопствене потребе за гасом дневно нам треба око 10 милиона кубика.
Прочитајте још:Путин заврће гасну славину Србији?!
Из домаћих извора дневно можемо добити само два милиона кубика гаса, а уз то у подземном складишту гаса Банатски двор имамо ускладиштено 460 милиона кубика од коjих jе могуће дневно добиjати пет милиона кубика тог енергента. Kада би испоруке гаса у случаjу гасне кризе биле потпуно прекинуте из та два домаћа извора бисмо могли да подмиримо око 75 одсто домаћих дневних потреба. Да би се ове зиме осигурала од евентуалне гасне кризе Србиjа планира да у Mађарскоj ускладишти 200 милиона кубика плавог енергента, чиме би уз домаће залихе из Банатског двора, имала обезбеђених око 650 милиона кубика гаса, што jе довољно за 65 дана. Дугорочни уговор о снабдевању Србиjе гасом из Русиjе потписан jе на основу Споразума о стратешком партнерству између две земље. Путин: Неће бити гасне кризе, бар не кривицом Русије БЕОГРАД - Руски предсједник Владимир Путин упозорио је данас да ће Русија смањивати испоруке гаса за Европу, ако Украјина буде недозвољено узимала гас из гасоводног система. Путин је на питање Тањуга хоће ли бити гасне кризе у Европи ове зиме, рекао да Русија не би жељела да буде кризе те да ње сигурно неће бити руском кривицом. "Тачно вам могу рећи, кривицом Русије кризе неће бити. Увијек смо били позудан партнер, а имамо и довољно ресурса", навео је Путин. Постоје, међутим, додао је, велики транзитни ризици због чега је упозорио да ће Русија смањивати испоруку ако буде видјела да њени украјински партнери почињу да без дозволе узимају гас из гасовоодног система. "Надам се да тога неће доћи, да ће успјети да се договоре (ЕУ и Украјина) и да се стави тачка на све спорове", рекао је Путин и напоменуо да ће о томе бити ријечи већ данас у Италији, гдје наставља пут послије Београда. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА