Најновије

Хипо Алпе Адриа: Одлука НБС је оправдана

БЕОГРАД - Одлука Народне банке Србије (НБС) о смањењу референтне каматне стопе за 50 базних поена на 8,0 одсто оправдана је са становишта слабљења инфлаторних притисака, који су под притиском слабе домаће тражње, оцењују данас за Танјуг аналитичари Хипо Алпе Адриа банке.
Оправдано? (Фото: internationaltradenews.com)

Оправдано? (Фото: internationaltradenews.com)

Како наводе, данашња одлука НБС је донекле изненадила актере на тржишту, који су углавном очекивали да ће референтна каматна стопа бити задржана на 8,5 одсто. Најновији подаци из октобра о кретању инфлације, подсећају аналитичари Хипо банке, указују на годишњи раст цена од свега 1,8 одсто, што је осми узастопни месец испод доње границе циљаног коридора од 4,0 процента плус/минус 1,5 одсто. У предстојећем периоду, ипак, како процењују, могуће је благо убрзавање годишње инфлације, и повратак у границе циљаног коридора крајем ове и почетком следеће године, пре свега услед повећања појединих администрираних цена, као и постепеног снижавања ефекта ниске базе. Из Хипо банке напомињу да су, упркос слабим инфлаторним притисцима, тржишта углавном очекивала задржавање рестриктивности монетарне политике, имајући у виду актуелно повећање депресијационих притисака на вредност динара.
Прочитајте још:У свету нафта драстично јефтинија док је у Србији пад скоро небитанЗапад потрошио пет милијарди долара за дестабилизацију Украјине!
"Ово слабљење је, по свему судећи, у складу са постепеним ширењем трговинског дефицита и даљим раздуживањем приватног сектора према иностранству. Иако би монетарно попуштање евентуално могло допринети депресијационим притисцима, овај ефекат ће, по свему судећи, бити знатно умањен услед истовремене одлуке НБС да повећа обавезу издвајања девизне обавезе у динарима за два процентна поена на 34 и 26 одсто, у зависности од рочности", оцењују финансијски стручњаци Хипо банке. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА