Најновије

Кредит Светске банке у фебруару или марту

БEOГРAД - Kредит Светске банке (СБ) Србиjи за подршку буџету могли би да очекуjемо у фебруару или марту 2015, а о томе ће се разговарати након што ресорни министар 29. новембра изађе са планом за 502 предузећа са списка за приватизациjу, изjавио jе данас шеф канцелариjе СБ у Србиjи, Tони Верхеиjен.
Евро (Фото: Викимедиа)

Евро (Фото: Викимедиа)

"Tек када министар изађе са планом за та предузећа, борд директора Светске банке ће заседати да разговара о потенциjалном кредиту", рекао jе Верхеиjен на 10. привредноj конференциjи Раjфаjзен банке, одржаноj у Jугословенском драмском позоришту. Oн ниjе могао да прецизира о коликом износу jе реч, jер ће то, како каже, зависити од владиног програма реформи и од потреба Владе Србиjе за финансирањем. "Не желим да говорим о цифри, jер jе потребна подршка и за друга подручjа. Tо jе део разговора коjи се води", казао jе и обjаснио да jе цифра од 250 милиона долара првобитно планирана за 2014.
Прочитајте још:Вучић: Нисам сигуран да ћемо успети са реформама јавних предузећа
Mеђутим, како додаjе, таj кредит ниjе коришћен у овоj години а у 2015. ће се разговарати у складу са рачуницом и потребама за ту годину. Светска банка би, према његовим речима,могла да финансира реструктурирање државне управе, отпремнине за раднике коjи остану без посла у jавном сектору и повећање учинка jавног сектора. Верхеиjен jе рекао да Србиjа касни са реформама и да таj процес мора да погура ако жели да буде чланица EУ. Подсетио jе такође да EУ и даље не сматра Србиjу функционалном тржишном економиjом и да то мора да се промени, оценивши да су мере фискалне консолидациjе до сада добро избалансиране. Председник Извршног одбора Раjфаjзен банке Зоран Петровић оценио jе данас да ће 2015. година бити тешка, али да се, ако се кроз реформе поставе добри темељи, може очекивати динамичан економски раст у 2016. и 2017. години. "Србиjа се, као и остале земље централне и источне Eвропе суочава са падом бруто домаћег производа, али се наредних година очекуjе утицаj ситуациjе у EУ где се очекуjе раст БПД 1,6 одсто. Процена Раjфаjзен банке jе да ће привреда Србиjе ове године бити урецесиjи а да ће у 2015. бити у стагнациjи", навео jе Петровић. Раjфаjзен банка очекуjе наставак притисака на динар у последњем тромесечjу 2014. казао jе он и додао да jе у овоj години слабљење динара од три до четири одсто прихватљиво за економиjу. "Kурс jако битан за привреду Србиjе jер се већина послова обавља у чврстоj валути", констатовао jе Петровић. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА