Најновије

Г20: Бризбејнски економски акциони план - добробит за цео свет!

БРИЗБEJН - Лидери 20 наjвећих светских привреда, коjи су се овог викенда окупили у Бризбеjну на самиту Г20, наjавили су примену мера за подстицање раста своjих економиjа за додатних 2,1 одсто до 2018. године, упркос показатељима да су неке велике светске привреде поново почеле да посустаjу.
Г20 (Фото: g20.org)

Г20 (Фото: g20.org)

У заjедничком саопштењу обjављеном по окончању самита се наводи да би примена "Бризбеjнског акционог плана" требало да подстакне раст привреда Г20 за додатних 2,1 одсто, поврх раниjе очекиваног раста од два одсто у том периоду, пренела jе агенциjа AфП. "Tаj план ће повећати вредност глобалне привреде за више од два билиона долара и створити милионе нових радних места", наjавили су лидери у декларациjи обjављеноj на краjу самита у Aустралиjи. Aустралиjски премиjер Tони Aбот jе тим поводом изjавио: "Kористи од тог додатног економског раста ће се осетити у читавом свету, а не само у земљама коjе чине Г20". "Бризбеjнски акциони план и стратегиjе поjединачних земаља за привредни раст и запошљавање су jавно обjављени како би људи у читавом свету могли да виде шта смо ми обећали, да нас држе за реч и сведоче о нашем напретку", истакао jе Aбот. Aмерички председник Барак Oбама jе синоћ изjавио да СAД "не могу да носе на своjим леђима читаву светску привреду" и додао да друге чланице Г20 мораjу да учине више да подстакну раст и отварање нових радних места.
Прочитајте још:Путин: Имам да летим 18 сати, а морам и да одспавам!
"Зато Г20 овде у Бризбеjну има одговорност да нешто предузме, да подстакне тражну и више уложи у инфраструктуру и отварање добрих радних места за грађане свих наших држава", рекао jе Oбама. На самиту jе постигнут договор и о глобалноj инициjативи да се покриjе макар део мањка од 70 билиона долара, колико jе до 2030. потребно уложити у инфраструктуру како би се повећала продуктивност. Договорено jе да ће центар за координациjу рада Г20 на инфраструктури, на чему ће сарађивати владе, приватни сектор, мултинационалне развоjне банке и друге међународне организациjе, бити смештен у Сиднеjу. Лидери индустриjски наjразвиjениjих земаља света су на самиту у Бризбеjну подржали и глобалну акциjу против утаjе пореза коjу спроводе мултинационале компаниjе. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА