Најновије

Срђа Поповић: Нисам терориста!

Изненађен сам и шокиран, изјавио је данас Срђа Поповић, коментаришићи вест да се невладина организација Канвас (CANVAS), чији је он извршни директор, налази на званичном списку терористичких организација који је објавила влада Уједињених арапских емирата.  
Оптужен за тероризам (Фото: ЈуТјуб)

Оптужен за тероризам (Фото: ЈуТјуб)

– Учинићемо све да се овај неспоразум отклони – истакао је Срђа Поповић, извршни директор Канваса, Центра за примењене ненасилне акције и стратегије, која је, како истиче Поповић, постала светски ненасилни бренд. Ова невладина организација се, такође, у појединим светским центрима, сматра „регрутним центром за обојене револуције”. Подсећајући како је Канвас од свог оснивања до данас постао Центар за примењену ненасилну акцију, доследно посвећен изучавању и примени мирних ненасилних метода у решавању друштвених конфликата, Поповић је указао како је у преко деценију дугом раду, Центар истовремено постао и синоним за ненасилну борбу широм света. Срђи Поповићу је то, како је подсетио, донело бројна међународна признања и награде из области људских права, као и звања попут „водећи светски мислилац” Forinn polis magazina”  (2011), као и „Млади глобални лидер светског економског форума у Давосу” (2013). – Чак и они који су прошлости критиковали наш рад никада нису спорили нашу потпуну посвећеност ненасиљу, толеранцији и доследну  осуду сваке врсте насилног решавања проблема. Зато је наше изненађење и шок што смо се нашли на листи међу екстремним групама коју је усвојила влада Уједињених Арапских Емриата тим већи. Претпостављамо да је у питању или неспоразум или грешка и учинићемо све да га отклонимо. Данас смо упутили писмо и амбасади УАЕ у Србији управо са жељом да кроз дијалог тај неспоразум што пре отклонимо. Представнике амбасаде УАЕ позвали смо и да посете наше просторије и лично се увере шта и како радимо – нагласио је некадашњи лидер „Отпора”, указујући како му је жао што се овај неспоразум догодио управо са Уједињеним Арапским Емиратима, државом која је са нашом земљом у сјајним и пријатељским односима.
Прочитајте још:(ВИДЕО) СКАНДАЛ Посланик СНС: Ја сам коцкар и женскарош!
– Тиме је наша жеља да се овај неспоразум отклони само још искренија и јача – закључио је Поповић. Да подсетимо, на списку владе Емирата, једна десетина организација је из Европе, а међу њима су муслиманске организације из Скандинавије, Белгије, Немачке, Француске, Велике Британије и Италије. Листу је направила влада УАЕ и у складу са законом о борби против тероризма, а објављена је у медијима, како преноси  званична агенција Емирата WАН, ради транспарентности и подизања свести друштва о тим организацијама. Међу организацијама које су означене као терористичке налазе се, између осталих, Муслиманско браство, Ал Ислах, Фатај ал Ислам, Ал каида у земљама Магреба, Ал каида, сомалијска Харакат ал Шабад ал муџахедин, британска Кордоба фондација, нигеријска Боко Харам, Хезболах, Исламски покрет Узбекистана, Ал Нусра фронт из Сирије, као и друге групације у Сирији. Из Европе су набројане организације попут Удружења муслимана Велике Британије, Исламске заједнице Немачке, Муслиманске лиге Белгије, Удружења муслимана Италије, Исламског удружења Финске, Удружења муслимана Шведске, британска Кордоба фондација, Савез исламских организација Француске… Канвас је организација основана 2004. године, која искуства рушења Слободана Милошевића настоји да пренесе другим земљама у борби против ауторитативних режима. А. Апостоловски Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА