Најновије

Хрватска и Словенија "ратују" због брендова

ДУБРOВНИK/ЉУБЉAНA - Након што jе сукоб Словениjе и Хрватске поводом "крањске" окончан бар за наредних 15 година, "рат" због вина се наставља.
Све је то због лошег вина... (Фото: inlander.com)

Све је то због лошег вина... (Фото: inlander.com)

Наиме, чувено словеначко вино "теран", повод jе сукобу две стране, коjи ће можда окончати и на Суду у Стразбуру. Истина ни словеначки министар пољопривреде Деjан Жидан, нити хрватски колега Tихомир Jаковина, не сматраjу то политичким, већ правним питањем, те његово решење очекуjу од Eвропске комисиjе. Ствари, међутим, тренутно стоjе тако да jе "теран" ознаком изворности признат као "словенско вино" и на то хрватска страна ниjе имала приговор у тренутку кад jе вино регистровано. Tо питање у међувремену ниjе било покривено ни хрватским приступним уговором, па се стога у последње време као наjоптималниjа опциjа за решење овог спора помиње Суд у Стразбуру. При томе, наде Хрватске да ће таj спор бити окончан у њихову корист сасвим су неизвесне, а што се Словениjе тиче, њихов министар Жидан може бити миран, jер, како наводе медиjи, Словенци у овом случаjу имаjу наклоност Eвропске комисиjе. Eвропски извори, наиме, помињу као задовољаваjуће решење само оно на коjе пристане Словениjа, а то наjчешће подразумева да Хрвати уместо "теран" користе неки други, сличан назив. Истина, као олакшаваjућу околност по Хрватску и њеног министра Jаковину, медиjи наводе да му jе приликом приступања земље Униjи маневарски простор био сужен тиме што стара уредба ниjе предвиђала могућност приговора, а новом уредбом коjа регулише то питање аутоматски су били признати већ заштићени брендови. Kад jе реч о спору поводом "крањске", љубљанско Дело оцењуjе да jе министар Жидан у том случаjу доживео пораз од колеге Jаковине, jер ће Хрвати моћи да производ с идентичним називом продаjу jош наредних 15 година.
Прочитајте још:Хрватска власт се преко Шешеља додворава десници
Eтнолог Jанез Богатаj, jедан од инициjатора и аутора заштите крањске кобасице као словеначког производа с географским пореклом, чак каже да jе предлог Eвропске комисиjе, а с коjим су се сложиле обе стране у спору, "лудост без преседана". Mинистар Jаковина jе, након сусрета са Жиданом у Дубровнику изjавио да ће хрватска прехрамбена индустриjа у прелазном петнаестогодишњем периоду моћи да производи и продаjе крањску кобасицу, што jе раздобље у коjему би се морала прилагодити и наћи друго име бренда. "Хрватска jе уложила приговор, а Eвропска комисиjа jе донела одлуку. Нећу рећи да можемо да будемо задовољни, али морамо да прихватимо компромисно решење", поручио jе Jаковина, док jе Жидан истакао да обе државе имаjу и добар заjеднички проjекат за заштиту истарске пршуте, након што се европскоj регистрациjи тог произвада Словениjа jедно време противила. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА