Најновије

Хрватска у ЕУ спрема замке Србији

Београд -- Захтев Хрватске да ЕП усвоји декларацију о Шешељу је најава даљих условљавања, наредну резолуцију ЕП о напретку Србије пратиће низ замки, пишу “Новости“.
Кроација (Фото: unizg.hr)

Кроација (Фото: unizg.hr)

Резолуције Европског парламента о Војиславу Шешељу, чије су усвајање по хитном поступку тражили хрватски посланици, није уперена против Србије нити ће утицати на наше интеграције, али Београд треба да се припреми за нове клипове у точковима на свом путу ка ЕУ који се увелико најављују из Загреба. Према сазнањима “Новости”, није искључено да ће хрватски чланови ЕП доставити низ анекса на резолуцију о напретку Србије коју је почео да припрема известилац за нашу земљу Дејвид Мекалистер, а која би требало да буде усвојена првих месеци наредне године. Документ о Шешељу није прва стрела коју су комшије „одапеле“ из Стразбура - њихови посланици у септембру су већ истакли захтев заштите права Хрвата у Србији. Па, иако ЕП нема тежину какву и законодавна тела ЕУ, оцене тамо донете нису обавезујуће, али нису без политичког утицаја.
Прочитајте још: Недељни хороскоп од 23. до 29. новембра
Вицепремијер и шеф дипломатије Ивица Дачић поручио је да би, уместо против Србије, они који предлажу декларацију ЕП због пуштања на слободу лидера радикала, то требало да учине против Трибунала у Хагу. “Овде Србија нема ниједан милиметар одговорности. Хаг није знао шта више да ради са Шешељем, па су га због болести пустили на слободу, без било каквих услова. Уосталом, Шешељ напада руководство Србије”, каже министар Дачић. Исто сматра и шефица наше парламентарне делегације у Савету Европе Александра Ђуровић, која наглашава да је у „случају Шешељ“ најмања кривица Србије: “Одлука за пуштање Шешеља без икаквих услова, па самим тим и за изјаве које даје, је на Трибуналу. Резолуција ни на који начин неће и не може бити уперена против Србије. Потпредседник парламентарног Одбора за европске интеграције Ласло Варга каже да у нашем фокусу не треба да буде овај документ већ резолуција о напретку коју припрема ЕП: “Ни та резолуција нема обавезујући карактер, али ће сигурно бити узета у обзир од стране ЕК и других тела ЕУ које трасирају наш европски пут. Бивша хрватска премијерка Јадранка Косор (ХДЗ) сматра да званични Загреб треба оштрије да реагује на ћутање српског државног врха због Шешељевих иступа, док Весна Шкаре Ожболт из Демократског центра поручује да „стрелице љутње треба да буду уперене према Хашком трибуналу који је капитулирао пред Шешељем“. Посланици у Сабору јуче су затражили и да се пред Србију стави низ нерешених питања, попут граница, као предуслов за улазак у ЕУ. Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА