Најновије

Ромпеј: Украјину треба федерализовати или нам прети континентални рат

БРИСЕЛ- Само „глобално решење” може решити украјинску кризу, а такво решење може битидецентрализација или федерализација Украјине – изјавио председник Европског савета Херман ван Ромпеј, а пренела московска агенција Интерфакс.
Херман ван Ромпеј (Фото: ewea.org)

Херман ван Ромпеј (Фото: ewea.org)

Он је говорио на Институту за политичке студије (Sciences Po) и нагласио да он „глобалним решењем” сматра федерализацију Украјине. Према његовим речима, истовремено би требало определити место Украјине у Европи. То би, како је рекао, подразумевало: зближавање са ЕУ, јер то жели већина у тој земљи, и коректне односе са Русијом. Ван Ромпеј је оценио да је украјинска криза почела са „догађајима на Криму” и да је „најозбиљнија геополитичка криза у Европи од окончања хладног рата”. „У Украјини се више не може говорити о прекиду ватре јер је за време „прекида ватре”, договореног 5. септембра, погинуло око 1000 људи. И нови „прекид ватре” чека иста судбина ако не буде глобалног решења” – упозорио је председник Европског савета. У наставку је подвукао: „Да све буде још горе, ствари иду ка рату на континенту који може бити најсмртоноснији од времена балканских ратова. Јер, ко наруши границе – тај нарушава мир”.
Прочитајте још:Русија гомила авионе на Криму
Ромпеја ће за који дан на челу Европског савета наследити Пољак Доналд Туск. Претходно је висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност, Федерика Могерини, бечком листу Kurier рекла да би Кијев требало да обезбеди аутономни статус истоку Украјине. Њена портпаролка је, међутим, то демантовала, нагласивши да је интервју био на нглеском и да је био осетно дужи него објављена верзија и да јо могуће да је дошло до грешке у преводу. Извор: Факти.орг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА